Pedofilija

Morilec otrok iz okrožja Oakland

Urban Klančnik / Novice Svet24
21. 4. 2018, 07.45
Posodobljeno: 21. 4. 2018, 10.24
Deli članek:

V letih 1976 in 1977 je okrožje Oakland v Michiganu teroriziral neznani morilec otrok. Za zdaj ni znano, koliko otrok je dejansko umoril.

arhiv
Je možno, da sta bila Frank in Allen ena in ista oseba?

V jugovzhodnem delu Michigana je v času delovanja tako imenovanega morilca OCCK (Oakland County Child Killer) zavladala prava panika. Starši so svoje otroke vozili v šolo in jih hodili tudi iskat. Otroci so hodili sami samo v večjih skupinah. Po vseh mestih so imeli tako imenovane varne hiše, kamor so se lahko zatekli, če bi opazili karkoli sumljivega. Meščani so napadli več tujcev, ker so verjeli, da so morilci. Znan je predvsem primer, ko je moškega precej brutalno pretepel voznik vlečnega vozila, ker se je pogovarjal z dvema dečkoma. Kasneje se je izkazalo, da gre za prodajalca gum, ki je prišel iz Ohia in se je samo izgubil. V tistem času je tudi časnik Detroit News ponudil 100.000 dolarjev nagrade za informacijo, ki bi storilca pripeljala pred roko pravice. Šlo je za največjo preiskavo v zgodovini ZDA do takrat.

arhiv
Storilec naj bi vozil avtomobil tipa AMC Gremlin.

Umori

Serijski morilec je v trinajstih mesecih ugrabil in umoril vsaj štiri otroke – dve deklici in dva fanta. Nekateri viri trdijo, da naj bi v resnici umoril okoli 12 otrok. Izkazalo se je, da je morilec otroke ohranjal žive približno od štiri do 19 dni, preden jih je umoril.
Dvaindvajsetega decembra 1976 je od doma po sporu z materjo zbežala 12-letna Jill Robinson iz Royal Oaka. Dan kasneje so našli njeno kolo za trgovino na glavni ulici Royal Oaka. Njeno truplo so našli 26. decembra ob glavni cesti. Umorjena je bila s puško, storilec jo je ustrelil v glavo, ko je ležala. Bila je popolnoma oblečena, morilec pa je njeno truplo pustil v bližini policijske postaje, v snegu.

Naslednja žrtev je bil 12-letni Mark Stebbins iz Ferndala, ki je izginil 15. februarja 1976, ko se je od dvorane American Legion napotil proti domu. Svoji materi je dejal, da bo odšel domov gledat televizijo. Njegovo truplo so našli 19. februarja. Bilo je skrbno nastavljeno na parkirišču poslovne stavbe v Southfieldu. Dečka je morilec spolno zlorabil z neznanim predmetom in ga nato zadušil. Sledi na rokah so pokazale, da je bil ves čas ujetništva zvezan. Oblečen je bil v ista oblačila, kot jih je nosil, ko je izginil. Poškodovano je imel tudi glavo. Tudi njegovo truplo je bilo skrbno odloženo v sneg.

arhiv
Mnogi strokovnjaki domnevajo, da je bilo žrtev precej več.

Umora leta 1977

Drugega januarja 1977 je okoli treh popoldne izginila 10-letna Kristine Mihelich. Nazadnje so jo videli, kako je v trgovini v Berkleyju kupila revijo. Tri ure kasneje je njeno izginotje prijavila njena mati. Njeno truplo so našli 19 dni kasneje v bližini vasi Franklin. Kristine je morilec zadušil. Bila je oblečena, morilec pa ji je zatisnil oči in prekrižal njene roke na prsih. Obdukcija je pokazala, da je umrla približno dan pred odkritjem njenega trupla. Tudi ona je bila položena v sneg. Šestnajstega marca 1977 je izginil 11-letni Timothy King. Njegova starša sta nastopila na televiziji in rotila ugrabitelja, naj izpusti njunega sina. Mati je še omenila, da mu bo, ko se bo vrnil, postregla njegovo najljubšo jed, ocvrtega piščanca. Dvaindvajsetega marca sta dva najstnika našla fantovo truplo v mestecu Livonia. Njegova oblačila so bila oprana in zlikana. Ob truplu je bila tudi skrbno položena rolka. Deček je bil spolno zlorabljen z neznanim predmetom in nato zadušen. Obdukcija je pokazala, da je pred smrtjo jedel ocvrtega piščanca.

Javil se je moški, ki naj bi poznal storilca

Policija je umore povezala, ko so našli truplo Kristine Mihelich. Takrat so začeli tudi iskati enega osumljenca za vse umore. Ena od prič jim je povedala, da je videla Timothyja Kinga, ki se je pogovarjal z moškim (nekateri so trdili, da sta bila v resnici dva moška) v modrem vozilu AMC Gremlin z belimi črtami. Šlo naj bi za belega moškega, starega med 25 in 35 let. Imel naj bi razmršene lase in zalizce. Preiskovalci so verjeli, da bi morilec lahko bil nekdo, ki so mu otroci zaupali, recimo policist ali zdravnik. Storilec je moral dobro poznati območje, živeti pa je moral nekje, kjer je lahko skril svoje žrtve. Preiskava sicer ni razkrila morilca, je pa razdrla otroško pornografsko mrežo, ki je delovala na področju. Po letu 1977 nobenega umora niso mogli več povezati z istim morilcem.
Nekaj tednov po smrti Timothyja Kinga je lokalni psihiater dr. Bruce Danto prejel pismo, ki ga je napisal moški s psevdonimom Allen. Allen je dejal, da je morilec OCCK njegov sadomazohistični sostanovalec Frank. Frank naj bi Allena držal kot ujetnika in ga silil, da mu je pomagal ubijati otroke. Dodal je, da je Frank vozil AMC gremlina, a da se ga je že znebil. V pismu je pisalo, da je Frank travmatiziran zaradi vietnamske vojne, kjer je moral ubijati otroke, in da želi zdaj kaznovati bogate Američane tako, da ubija njihove otroke. Danto se je poskušal dobiti z Allenom, a se je ta nenadoma nehal javljati. Možno je, da sta bila Allen in Frank pravzaprav ena in ista oseba, Vietnam pa izgovor za neko travmo v njegovem otroštvu. Seveda gre v tem primeru le za teorijo. Osumljenih je bilo tudi več pedofilov, ki so delovali v mreži, a za nobenega niso našli dovolj dokazov, da bi ga lahko povezali z umori. Obstaja pa tudi teorija, da je bil morilec njihova žrtev.