Islamska država

Američankino življenje v kalifatu: morala je gledati moža, kako posiljuje 14-letnico

R.T.
20. 4. 2018, 10.22
Posodobljeno: 20. 4. 2018, 10.22
Deli članek:

Obljuba o dopustu je bila dovolj, da se je nevede poslovila od svojega življenja.

Facebook
Moussa Elhassani in Samantha Sally. Trdi, da jo je varal že v Ameriki.

Pisalo se je leto 2014, ko ji je mož Moussa Elhassani obljubil počitnice. Bila sta v Hongkongu in načrtovala selitev v Maroko, kjer bi začela znova.

Iz Indiane v Sirijo

Samantha Sally je z možem nekoč živela v Elkhartu v ameriški zvezni državi Indiana. Tam sta živela s sinom Matthewom iz njenega prvega zakona ter hčerko Sarah. On je užival v avtomobilih in, kot je Sallyjeva na severu Sirije povedala za CNN, drogah in prešuštvovanju, njeno življenje pa ni bilo tako rožnato. Njuna zveza je "škripala", zato sta se odločila, da se za leto dni preselita v njegov rodni Maroko, Sallyjeva bi si tam privoščila tudi poceni operacijo kolena. Sledil je let v Hongkong, izključno za transfer denarja. Od tam je družina odšla v Turčijo, kjer jo je mož razvajal z darili. V tistem času je prenos sredstev v Hongkong velja za učbeniško metodo izogibanja oblastem vseh tistih, ki so nameravati prebegniti v Islamsko državo. Sallyjeva po poročanju CNN vztraja, da je bila popolnoma nevedna. Da nekaj ni prav, je ugotovila šele, ko so prispeli v turško obmejno mesto Sanliurfa. Tam je ostala zaklenjena v hotelski sobi, ker je po moževih besedah bilo prenevarno, da bi odšla na ulico. Kako se je lahko ženska, ki se je ločila od svojega prvega moža, tako podredila? "Trajalo je več let. Ločil me je od moje družine. Nisem videla, da je bil on tisti, ki se je motil. Vedno sem ga podpirala," je pojasnila za CNN.

Facebook
Trdi, da je bil zgolj nedolžna opazovalka.

Morala se je odločiti

Nekaj dni pozneje so stali na meji ozemlja Islamske države. Sprejeti je morala odločitev: ali reši takrat 7-letnega sina in možu prepusti hčerko ali pa mu sledi. "Morda je nikoli več ne bi videla. S tem ne bi mogla živeti," je dejala 32-letnica.

Njun odnos se je spremenil. "Zanj sem bila kot pes. Nisem imela izbire. Bil je nasilen, jaz pa brez moči." Ločitev ni prišla v poštev, saj bi bila v tamkajšnji družbi še bolj ranljiva. Menda je celo pristala v ječi, ker je poskušala pobegniti. Obtožili so jo tudi vohunstva. Takrat je bila tri mesece noseča. V samici naj bi jo mučili in spolno zlorabljali, preden je bila izpuščena prostost. Vrnila se je v njihov dom na obrobju Rake. Mož se je tja vračal s fronte. Med nasilnimi izpadi sta se jima rodila še dva otroka.

Sužnji za družbo

Zaradi osamljenosti ji je predlagal sužnje, Jazide. 17-letna Soad je stala 10.000 dolarjev (približno 8000 evrov) – polovico denarja, ki ga je pretihotapila iz Združenih držav Amerike. Elhassani jo je kmalu po prihodu v njihov dom začel posiljevati. Za 7500 dolarjev (približno 6000 evrov) si je kupil svojo sužnjo, še mlajšo. Tudi njo je posiljeval. Za dečka Ahama sta odštela 1500 dolarjev (približno 1200 evrov).

Sallyeva je vztrajala, da je dekletoma nudila zaščito, da bi se jima tudi drugod podobno godilo, le da sta pri njej uživali njeno podporo. "Nihče ne bo nikoli vedel, kako je gledati moža, ki posiljuje 14-letno dekle. Nikoli. In kako je, ko potem pride k tebi in jo tolažiš, da bo vse v redu. Nikoli se ne bom opravičila, da sem ju pripeljala domov. Jaz sem imela njiju, onidve pa mene," je povedala za CNN, ki je izsledil Soad. Ta je dejala, da je Američanki hvaležna in da bi zanjo naredila vse. Novinarji so izsledili tudi njene prijatelje v Združenih državah Amerike, ki so prepričani, da se ni radikalizirala.

Sin je bil prisiljen nastopati v propagandnih posnetkih Islamske države. Ko je prebrala scenarij, se je uprla možu. Zlomil ji je dve rebri. Bilo je tri dni po njenem carskem rezu, rodila se jima je hčerka.

Sin je bil prisiljen nastopati v propagandnih posnetkih Islamske države.

Konec vladavine terorja

Lani je Elhassani umrl v napadu z dronom. "Končno sem lahko zadihala," je dejala. Koalicija pod vodstvom Združenih držav Amerike se je bližala Raki, a Sallyjeva ni videla izhoda. "Vedela sem, da imajo ostrostrelci dovoljenje, da streljajo na ubežnike. To je počel moj mož," je povedala in dodala, da je bila okolica posejana z minami. V Raki so ostali do konca. Bili so med zadnjimi borci Islamske države, katerih odhod je bil izpogajan s sirskimi in kurdskimi borci. Odšli so proti vzhodu in nato na sever, kjer je bila zajeta.

V kalifatu je bila vse od njegovih brutalnih začetkov, kar otežuje njeno obrambo – trdi namreč, da je bila zgolj nedolžna opazovalka. "Vseeno mi je, kaj si mislijo ljudje in kaj pravijo. Odleglo mi je, ko smo lahko odšli, končno sem lahko zadihala. Vse, kar sem videla, so bili le drogirani nasilneži, ki niso imeli mesta pod soncem. Ustvarili so svojo državo in dejali, da je takšna božja volja."

Njena usoda in usoda njenih otrok je odvisna od ameriških oblasti. "Naredila bom vse, da otroke spravim, kamor spadajo," je še dejala. "Bolje 15 let v zaporu kot pa karkoli tu."