Polno ime angleške kraljice Elizabete II je Elizabeta Aleksandra Marija Mountbatten-Windsor. A skozi 91 let življenja si je nabrala tudi nekaj zanimivih vzdevkov.

Lilibet

Angleška izgovorjava imena Elizabeta je kar zahtevna in je bodoči kraljici povzročala težave, ko je bila še čisto majhna. Zato je samo sebe nazivala Lilibet. Njeni družini je bil vzdevek tako všeč, da so jo z njim naslavljali vse do leta 1952, ko je prevzela britanski prestol.

Shirley Temple

edward edvard
Wikipedia
Nekdanji britanski kralj Edvard VIII.

Ko je bila še otrok je Elizabeta s kodrastimi lasmi in debelimi liki spominjala na ameriško otroško igralko Shirley Temple. Takšnega mnenja je bil vsaj njen stric in takratni karlj Edvard, ki ji je vzdevek nadel. Edvard se je leta 1936 prestolu odpovedal v korist mlajšega brata, Elizabetinega očeta Georga, in ji tako posredno omogočil vladanje.

Gary

william profi
Profimedia
Princ William

Gary je sicer standardno moško ime, vzdevek pa ji je nadel princ William, ko je bil še majhen in ni znal pravilno izreči angleške besede za babico (granny).

Gan-Gan

princ george
Profimedia
Princ George

Težave z izgovorjavo besede ‘granny’ pa ima tudi Williamov sin George, ki babico kliče kar Gan-Gan. To je javnosti, v nedavnem deokumentarcu o kraljevi družini, izdala vojvodinja Kate.

Zelje

Philip -elizabeta kraljica
Profimedia
Poročena sta že več kot 70 let.

Princ Philip in kraljica Elizabeta sta poročena že več kot 70 let. In ker noben zakon ni popoln brez ljubkovalnih nadimkov, ji je tega nadel tudi njen mož. Ta jo ljubkovalno kliče Zelje. Zakaj, ne ve nihče.