Asteroid poimenovan 2018 GE3, se je Zemlji približal na manj kot 200.000 kilometrov, kar je le polovica razdalje med našim domačim planetom in luno, so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Vesoljski kamen je sicer v širino meril med 80 in 100 metri, kar je približno šestkrat več kot asteroid, ki se je leta 2013 raztreščil nad ruskim mestom Čeljabinsk.

Čeprav se nam to zdi veliko ni pravzaprav nič v primerjavi z vesoljskimi kamni, ki se nahajajo v tako imenovanem asteroidnem pasu med Marsom in Jupitrom. Ti lahko v širino merijo tudi do 1000 kilometrov, a k sreči niso nevarni za naš planet.

Kar pa je zaskrbljujoče pa je dejstvo, da so astronomi asteroid 2018 GE3 opazili šele dan preden je poletel mimo našega planeta, kar pa ni nič nenavadnega. Kot poroča spletna stran EarthSky asteroidi v Zemljino atmosfero vstopajo neopaženi “na dokaj redni bazi.” Če bi ista usoda doletela tudi 2018 GE3, bi ta zagorel ob samem vstopu v atmosfero. Zaradi vročine in pritiska bi se razbil na več manjših delov, ki bi večinoma izgoreli, ali pa povzročili omejeno regionalno škodo na tleh.

“Prvotna analiza orbite asteroida 2018 GE3 kaže, da je ta vesoljski kamen prišel najbližje Zemlji vsaj od leta 1930,” še poroča EarthSky.