Odvetniški ekipi predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovega odvetnika Michaela Cohena sta v ponedeljek izgubili spor na zveznem sodišču glede dostopa do dokaznega materiala, ki ga je v racijah pri Cohenu 9. aprila zaplenil FBI. Cohen je moral priznati, da ima le tri stranke, med njimi komentatorja televizije Fox News Seana Hannityja, odločnega zagovornika Trumpove administracije. Ključno vprašanje, ki se zdaj pojavlja pa je, ali so na TV mreži vedeli za konflikt interesov, v katerega se je zapletel Hannity.

michael-cohen
Reuters
Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen.

Muellerjevi preiskovalci, ki zbirajo dokaze o ruskem vpletanju v ameriške volitve in Trumpovem oviranju pravosodja, so med preiskavo že pred meseci prišli do podatkov o Trumpovem dolgoletnem odvetniku Cohenu, kar ni imelo neposredne zveze z Rusi. Zadevo so predali zveznemu tožilstvu na Manhattnu.

Racije: iskanje plačila za molk "Trumpovim" ženskam 

To je od sodišča dobilo nalog za racije v Cohenovi pisarni, na domu in v hotelski sobi. Zaplenili so nekaj škatel dokumentov, večino pa v elektronski obliki. Iskali so informacije o Cohenovih plačilih za molk ženskam, ki so spale s Trumpom, Cohenovih poslih z industrijo taksi storitev, bančne informacije, komunikacije s Trumpovo kampanjo in podobno.

Racija je Trumpa močno vznejevoljila in tvital je denimo o napadu na ZDA, zlorabah pooblastil in še čem. Cohen je dolga leta sodeloval s Trumpom in zanj urejal različne zadeve, za katere naj ne bi želel, da pridejo v roke tožilcem in javnosti.

Trumpovi in Cohenovi odvetniki so od zvezne sodnice Kimbe Wood zahtevali, da tožilcem prepreči pregled zaplenjenega materiala, dokler tega ne storijo Cohenovi odvetniki in potem tožilcem predajo to, za kar menijo, da bi jih lahko zanimalo. Sodnica je to zavrnila in odvetnike obvestila, da si napačno razlagajo zakone.

"Mislim, da gre za veliko minsko polje za Trumpa in njegovo organizacijo. Vlak je na posebnem tiru in drvi naprej z vso močjo," je primer komentiral odvetnik Joseph Cammarata, ki je pred 20 leti zastopal Paulo Jones v tožbi proti predsedniku Billu Clintonu.

Da gre za zelo nevaren razvoj dogodkov za Trumpa, se strinja tudi nekdanji namestnik posebnega tožilca, ki je preiskoval Clintona Sol Wisenberg. "Četudi bi mu uspelo zapreti preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja, primera pred zveznim sodiščem v New Yorku ne bo mogel zapreti," je dejal.

Sean Hannity vneto zagovarja Trumpa za prav vsako potezo

Veliko pozornosti je bila na obravnavi sicer deležna objava imena tretje Cohenove stranke. Poleg Trumpa in visokega uradnika republikanske stranke, za katerega je Cohen uredil plačilo 1,6 milijona dolarjev noseči playboyjevi zajčici za molk, je to še komentator in voditelj oddaje na televiziji Fox News Sean Hannity.

Hannity odločno zagovarja Trumpa za prav vsako potezo in enako odločno napada vse Trumpove kritike, vključno s preiskovalci. Po razkritju je trdil, da Cohenu ni nikoli nič plačal, ampak ga je občasno vprašal le za kakšen nasvet okrog nepremičnin.

Sodnica je razsodila, da bodo v zaplenjeno gradivo najprej dobili vpogled tožilci, nato pa Trumpovi oziroma Cohenovi odvetniki. Tožilci so zavrnili namige, da bi lahko kršili zaupnost med odvetnikom in stranko, saj to ni v interesu uspeha morebitne kazenske ovadbe. Eden od njih, Thomas McKay, se je pošalil, da ima Cohen tako ali tako več odvetnikov kot strank.

Trump pa ... znova na Floridi

Na sodišču se je oglasila tudi pornografska igralka Stormy Daniels, ki ima interes za ohranitev celovitosti zaplenjene dokumentacije, saj je zapletena v sodni spor s Cohenom, ki ji je leta 2016 plačal 130.000 dolarjev, da molči o razmerju s Trumpom.

Ameriški mediji poročajo, da je sedaj v Beli hiši zelo napeto. Tiskovna predstavnica Sarah Sanders je skušala med potjo na Florido, kjer bo Trump teden dni, zmanjšati pomen povezave med predsednikom in Cohenom, češ da ima Trump veliko odvetnikov in Cohen ni edini.