Ta ukrep naj bi sicer pomagal zagotoviti podporo ZDA mednarodnemu dogovoru o iranskem jedrskem programu.

Velika Britanija, Francija in Nemčija si močno prizadevajo za uvedbo novih sankcij, da bi s tem prepričale ZDA, naj ne odstopijo od mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu.

Predsednik ZDA Donald Trump je napovedal, da bo odločitev o ameriški podpori temu mednarodnemu dogovoru iz leta 2015 sporočil do 12. maja.

Za uvedbo sankcij je potrebno soglasje članic unije, ki ga trenutno ni. Med zadržanimi članicami se omenjata zlasti Italija in Švedska.

"Trenutno ni konsenza glede koristnosti ali ustreznosti teh ukrepov v tem trenutku," je dejala visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini po koncu zasedanja.

EU bo sicer nadaljevala razpravo o tem. Mogherinijeva ne izključuje možnosti dogovora o novih sankcijah proti Teheranu v prihodnje in izpostavlja, da odločitev o tem ni bila predvidena za danes. Mogherinijeva ob tem ponavlja odločno podporo EU mednarodnemu dogovoru o iranskem jedrskem programu in da je treba vprašanje novih sankcij, ki niso povezane z iranskimi jedrskimi dejavnostmi, obravnavati ločeno.