Vesolje

Teleskop na lovu za tisočerimi novimi svetovi

R.T.
16. 4. 2018, 11.04
Posodobljeno: 16. 4. 2018, 11.07
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo danes v orbito izstrelila nov teleskop po imenu Tess. Njegova naloga bo iskanje in preučevanje še nepoznanih planetov.

Reuters

Po zadnjih pripravah ta konec tedna, je danes za Nasin teleskop poimenovan Tess velik dan. Na raketi Falcon 9, ki so jo skonstruirali inženirji v podjetju Space X Elona Muska, bo vesoljsko plovilo, opremljeno z zmogljivim teleskopom, potovalo v orbito našega planeta. Od tam bo zbiralo optične podatke in jih pošiljalo nazaj na Zemljo.

Tess je naslednji korak po Nasinem teleskopu Kepler, ki so ga v orbito izstrelili leta 2009. Ta je znanstvenikom predočil nezamisljivo bogastvo planetov v drugih zvezdnih sistemih. Od začetka delovanja do danes je namreč našel več kot 2.300 tako imenovanih eksoplanetov.

Zaradi novih dognanj, ki jih je omogočil Kepler, znanstveniki danes menijo, da je v naši domači galaksiji Rimski cesti morda tudi do 2 milijardi planetov, ki bi potencialno lahko omogočali življenje, se pravi takšnih, ki niso premrzli ali prevroči. Spoznavanje teh planetov bo naloga Tessa, ki bo dve leti opazoval 200.000 najsvetlejših zvezdnih sistemov, od nas oddaljenih do 300 svetlobnih let.

Profimedia
Nasini inženirji med sestavljanjem teleskopa.

Vendar pa Tess ni končna postaja Nasinih znanstvenikov. Že leta 2020 bo v orbito izstreljen gigantski vesoljski teleskop James Webb. Ta bo planete, ki jih bo sedaj odkril Tess, opazoval s še večjo ločljivostjo in znanstvenikom omogočil podatke, iz katerih bodo lahko sklepali na mase in gostote planetov, sestavo plinov v njihovih atmosferah in morda celo na pojav vode.

Leta 2028 pa bo Evropska vesoljska agencija v orbito poslala vesoljski observatorij ARIEL, katerega naloga bo opazovanje kemično sestavo in termalno strukturo atmosfer prbibližno 1000 eksoplanetov.