Zahodni agresor

Sirijo bodo obnavljala ruska podjetja, zahodne družbe bodo ostale brez dela

S.R./STA
15. 4. 2018, 13.45
Posodobljeno: 15. 4. 2018, 13.47
Deli članek:

Sirski predsednik Bašar al Asad je na današnjem srečanju z delegacijo ruske dume v Damasku dejal, da bo Sirija nadaljevala svoj razvoj "ne glede na akcije Zahoda."

Reuters
Sirija

Bašar al Asad je na pogovorih z ruskim poslancem Dmitrijem Sablinom napad označil za dejanje agresije, sicer pa pohvalil več kot 30 let star sirski protiletalski sistem sovjetske izdelave, ki naj bi prestregel večino raket, ki so jih ZDA in zaveznice v soboto izstrelile na sirske tarče.

Govorili so tudi o obnovi države po vojni. Po Asadovih besedah bo za oživitev sirskega gospodarstva potrebnih 400 milijard dolarjev, pri čemer "bi morali prednost dati ruskim podjetjem.". Sirski predsednik "ne pričakuje, da bodo v državi delale zahodne plinske in naftne družbe," je po pogovorih še dejal Sablin.

Presikava kemičnega napada

Namestnik sirskega zunanjega ministra Ajman Susan pa je danes napovedal, da bodo inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki so v soboto prispeli v Damask, še danes odpotovali v Dumo. Preiskovali bodo, ali je tam res prišlo do napada s kemičnim orožjem, nimajo pa mandata, da bi ugotavljali, kdo je napad izpeljal.

"Zagotovili bomo, da bodo lahko delali profesionalno, objektivno, nepristransko in brez pritiskov," je ob tem zatrdil Susan.

Reuters
Mošeja Umayyad v Alepu nekdaj in danes.