Zahod proti Vzhodu

EU "ob zaveznicah na strani pravice," Kitajska poziva k spoštovanju mednarodnega prava

S.R./STA
14. 4. 2018, 14.25
Posodobljeno: 14. 4. 2018, 14.46
Deli članek:

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v odzivu na napad ZDA, Velike Britanije in Francije na Sirijo danes sporočil, da bo "EU stala ob zaveznicah na strani pravice".

Profimedia

"Napadi ZDA, Francije in Velike Britanije jasno izražajo, da sirski režim skupaj z Rusijo in Iranom ne more nadaljevati te človeške tragedije, vsaj ne brez posledic," je prek Twitterja sporočil Tusk.

Države so Sirijo napadle v odgovor na domnevni napad s kemičnim orožjem na sirsko Dumo minuli konec tedna, za katerega krivijo sirski režim. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v izjavi sporočil, da takrat Damask ni prvič uporabil kemičnega orožja proti civilistom, "mora pa to biti zadnjič". Zavzel se je za politično rešitev krize v Siriji prek mirovnega procesa ZN.

Trump: Rezultat napada na Sirijo ne bi mogel boljši
"Popolno izvršen sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Naloga opravljena!" je Trump zapisal na Twitterju.
Trump pa je sporočil še, da je ponosen na veliko ameriško vojsko, ki bo ob porabi več milijard dolarjev kmalu najboljša v vsej zgodovini ZDA. "Nič ji ne bo niti blizu," je poudaril.

Da je rešitev konflikta mogoča le po politični poti, je sporočila tudi visoka zunanjepolitičnega predstavnica EU Federica Mogherini, ki je posvarila pred stopnjevanjem krize. Tako Juncker kot Mogherinijeva pa sta poudarila, da morajo krivci za napad s kemičnim orožjem odgovarjati.

Podporo je napadom, ki jih je v odgovor na domnevni kemični napad na Dumo v Vzhodi Guti izvedla trojica držav, kot "potrebnim in ustreznim" izrazila tudi Merklova. Napadi so po njenih besedah izkazali "mednarodno obsodbo uporabe kemičnega orožja in posvarili sirsko vlado pred nadaljnjimi kršitvami". Države, ki so izvedle napade, so "prevzele odgovornost kot del svoje vloge stalnih članic Varnostnega sveta ZN", je še dodala. 

Kitajska nasprotuje uporabi sile proti Siriji

Kitajska na drugi strani nasprotuje uporabi sile proti Siriji in poziva k "vrnitvi v okvir mednarodnega prava", je po današnjih napadih ZDA, Francije in Velike Britanije na cilje v Siriji sporočil Peking. Enostransko vojaško posredovanje, ki obide Varnostni svet, bo le še dodatno zapletlo reševanje sirske krize, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

"Dosledno nasprotujemo uporabi sile v mednarodnih odnosih in zagovarjamo spoštovanje suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti vseh držav," je v izjavi na spletni strani zapisalo kitajsko ministrstvo. Kitajska verjame, da je politična rešitev za Sirijo edina realistična pot in poziva "vse vpletene strani, naj se vrnejo v okvir mednarodnega prava in razrešujejo vprašanja prek dialoga in posvetovanja". 

Kitajska je sicer ena od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN in vztrajno ponavlja, da sirska kriza potrebuje politično rešitev.