Trump je "Hitler št. 2"

Putin sklical izredno sejo VS ZN: "Dejanje agresije"

S.R./STA
14. 4. 2018, 10.40
Posodobljeno: 14. 4. 2018, 10.44
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je najostreje obsodil napad na Sirijo, ki ga je v izjavi označil za "dejanje agresije".

Reuters
Kot so njegove besede povzeli v Kremlju, je Rusija že sklicala izredno sejo Varnostnega sveta ZN.

Kot je dejal Putin, so ZDA, Francija in Velika Britanija kot izgovor za napad uporabile domnevni kemični napad, ki da je bil le uprizorjen. Kot stalna članica je že sklicala izredno sejo VS ZN, na kateri naj bi razpravljali o "agresivnih dejanjih ZDA in njenih zaveznic".

"Dejanje agresije je bilo nad suvereno državo zagrešeno brez odobritve Varnostnega sveta ZN in ob kršenju ustanovne listine ZN ter norm in načel mednarodnega prava," je glede na izjavo Kremlja še sporočil Putin.

V Moskvi dodajajo, da so zahodne sile "cinično" izvedle vojaško posredovanje nekaj ur, preden naj bi ekipa Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) začela preiskavo domnevnega kemičnega napada na Dumo v Vzhodni Guti, ki je bil povod za napad ZDA, Francije in Velike Britanije. 

Trenutno stopnjevanje razmer v Siriji ima "uničevalen učinek na celoten sistem mednarodnih odnosov", so še dodali.

Predstavnik odbora za obrambo v Državni dumi Aleksander Šerin je medtem Trumpa oklical za Hitlerja št. 2. "Trumpa lahko kličemo Adolf Hitler št. 2 našega časa, ker, vidite, je izbral čas napada, ki ga je izbral tudi Hitler, ko je napadel Sovjetsko zvezo," pravi Šerin. Nacistične sile so Svojetsko zvezo leta 1941 napadle ob 4. uri zjutraj, torej uri, ob kateri se je začel današnji napad.