"Brutalna, barbarska agresija"

"Ko je teroristom spodletelo, so se vmešale ZDA, Francija in Velika Britanija"

S.R./STA
14. 4. 2018, 08.23
Posodobljeno: 14. 4. 2018, 09.51
Deli članek:

Sirski mediji so napade ZDA, Francije in Velike Britanije označili za "očitno kršitev mednarodnega prava". Tarča so bile tri vojaške točke blizu Damaska in Homsa, a kot trdi sirska vlada, so v pričakovanju morebitnih napadov vsa svoja vojaška oporišča evakuirali, številne rakete naj bi prestregli.

Reuters
Sirci mahajo s sirskimi, ruskimi in iranskimi zastavami.

Tarča letalskih in raketnih napadov trojice držav so bili raziskovalni center blizu Damaska, skladišče in poveljniški položaj prav tako blizu Damaska in skladišče kemičnega orožja blizu Homsa. Raziskovalni center blizu prestolnice naj bi po navedbah zahodnih obveščevalnih virov Sirija uporabljala za izdelavo kemičnega orožja, kar je sirska vlada že večkrat zanikala.

Sirska državna agencija Sana je potrdila, da je bil center, ki leži severovzhodno od Damaska, zadet in naj bi bi utrpel gmotno škodo, medtem ko naj bi bila poslopje za urjenje vojakov in laboratorij v bližini prestolnice uničena. Rakete, ki so bile namenjen skladišču blizu Homsa, naj bi prestregli. Pri tem naj bi bili sicer ranjeni trije civilisti.

Vsega skupaj naj bi bilo po trditvah neimenovanega vira v napadi izstreljenih 30 raket, od katerih naj bi jih sirska vojska tretjino prestregla. Predstavnik sirske vojske je še dejal, so jih na napade opozorili Rusi, zaradi česar so že pred nekaj dnevi evakuirali vsa vojaška oporišča.

Kršitev mednarodnega prava, pravijo Sirci

Sirski državni mediji so napade označili za očitno kršitev mednarodnega prava. "Ko je teroristom spodletelo, so se vmešale ZDA, Francija in Velika Britanija in zagrešile agresijo nad Sirijo," je za Sano dejal, neimenovani vojaški vir. Rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo, da napadi niso imeli za tarče ruskih pomorskih in letalskih oporišč v Siriji. "Niti ena od raket, ki so jih izstrelile ZDA in zaveznici, ni vstopila v območje nadzora ruskih letalskih sil," je sporočilo ministrstvo.

Sirsko zunanje ministrstvo je medtem napad označilo kot "brutalno, barbarsko agresijo". Kot navaja vir na ministrstvu, naj bi bili napadi usmerjeni v spodkopavanje preiskave Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki naj bi danes začela z delom v Dumi. Trojica držav je namreč napad izvedla v odgovor na domnevni napad s kemičnim orožjem minuli konec tedna v Dumi, za katerega krivijo sirski režim.

Antonov opozoril na posledice napada na Sirijo

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov je napade opredelil kot grožnjo Rusiji in celo kot žalitev ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Žalitev predsednika Rusije ni sprejemljiva," je izjavil Antonov in spomnil, da je Rusija opozorila, da takšna dejanja ne bodo minila brez posledic.

Dodal je tudi, da imajo ZDA največje zaloge kemičnega orožja na svetu in nimajo nobene moralne pravice obtoževati drugih držav. Trump je v svoji napovedi napada na Sirijo posebej omenil, da Putinu ni uspelo držati besede o tem, da bo Rusija zagotovila, da v Siriji ne bo več kemičnega orožja.

Iran svari pred regionalnimi posledicami napada na Sirijo

Iran je danes posvaril, da bi utegnili imeti napadi ZDA z zaveznicama Veliko Britanijo in Francijo na cilje v Siriji regionalne posledice. V Teheranu ocenjujejo, da je bil napad nepremišljen. V Izraelu pa po drugi strani menijo, da je bil napad upravičen. 

"ZDA z zaveznicami nimajo dokaza in so, celo ne da bi počakale na ugotovitve Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), izvedle napad," je v sporočilu zapisalo iransko zunanje ministrstvo. 

Dodali so, da bodo omenjene države odgovorne za "regionalne posledice tega nepremišljenega dejanja", ki so ga označili za jasno kršitev mednarodnih pravil in zakonov.

Iran je ob Rusiji ključen zaveznik režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga ZDA obtožujejo uporabe kemičnega napada na mesto Duma pretekli konec tedna, zaradi česar so davi izvedli napad na cilje v Siriji.

Medtem v Izraelu menijo, da je bil napad upravičen v luči morilskih dejanj sirskega režima. Neimenovani izraelski predstavnik je dejal še, da je Sirija tudi baza za takšna dejanja Irana.

Med Iranom in Izraelom zaradi Sirije vlada velika napetost. V ponedeljek je bilo letalsko oporišče sirske vojske tarča napada, za katerega je Damask z zaveznicama Rusijo in Iranom obtožil Izrael. Ta odgovornosti za napad, v katerem naj bi umrlo 14 vojakov, od tega sedem Irancev, ni potrdil.