Rakete nad Damaskom

VIDEO in FOTO: Balistični odgovor ZDA in zaveznikov podpira zveza Nato

S.R./STA
14. 4. 2018, 08.05
Posodobljeno: 14. 4. 2018, 11.23
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v nenapovedanem nagovoru narodu povedal, da je vojski ukazal natančne napade na zmogljivosti kemičnega orožja režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki potekajo v sodelovanju s silami Francije in Velike Britanije.

Reuters
Prebivalce Damaska so že pred zoro zbudile rakete.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je izrazil podporo napadom na Sirijo, ki so jih v odgovor na domnevni kemični napad danes izvedle ZDA, Francija in Velika Britanija. Podporo sta izrazili tudi Kanada in Japonska, Turčija pa je ob tem sporočila, da se ji napadi zdijo "ustrezen odgovor" na napad s kemičnim orožjem.

Trumpova odločitev je bila pričakovana, potem ko so ZDA in zaveznice Asadov režim obtožile, da je pretekli teden v mestu Duma spet uporabil kemično orožje, ki naj bi pobilo okrog 40 ljudi. Asadova zaveznica Rusija je skušala napade odvrniti z izredno sejo Varnostnega sveta ZN v petek, ki pa se je končala brez soglasja o poti naprej.

"Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče, povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja al Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja s strani tega zelo groznega režima," je dejal Trump.

Ameriški predsednik je napovedal, da bodo napadi, ki so namenjeni odvračanju režima od uporabe kemičnega orožja, "trajni". Obenem pa je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo Islamska država popolnoma poražena. 

STA
Dim v daljavi v sirski prestolnici Damask po ameriškem napadu.

Morilec nedolžnih

Trump je Rusijo in Iran opozoril pred sodelovanjem z Asadovim režimom in vprašal, kakšna država si želi biti povezana z množičnim morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok.

ZDA so v petek v bližino Sirije premaknile dodatne pomorske zmogljivosti za napade z raketami tomahawk, ruska vojska pa je zavzela prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem v Dumi. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je v četrtek opozoril, da ne izključuje možnosti spopada med ZDA in Rusijo zaradi Sirije. 

Kmalu po Trumpovih besedah so začele tiskovne agencije poročati o velikih eksplozijah v Damasku. O napadih je danes zgodaj zjutraj poročala tudi sirska državna televizija.

Profimedia
Tiskovna konferenca v Pentagonu.

Francija v napadu na Sirijo uporabila fregate in letala

Kot je v Elizejski palači danes pojasnila Parlyjeva, so v napadu sodelovale fregate, ki so jih tja namestili v spremstvu drugih ladij, namenjenih podpori in zaščiti. Obenem so z več letalskih oporišč v Franciji v začetku noči proti Siriji poletela vojaška letala. 

Tako ladje kot letala so v usklajenem delovanju in v tesnem sodelovanju z ameriškimi in britanskimi zavezniki izstrelili rakete na cilje v Siriji. Kot je dodala, si ne želijo konfrontacije in zavračajo vsakršno logiko vojaške eskalacije, zaradi česar so po njenih besedah tudi predhodno obvestili Ruse.

Zatrdila je, da so bili napadi usmerjeni v tri cilje, povezane s sirskim kemičnim programom - raziskovalni center tega programa in dve pomembni proizvodni poslopji. S tem naj bi po njenih besedah preprečili sposobnost Sirije, da še naprej proizvaja kemično orožje. Tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je danes zatrdil, da so bili napadi upravičeni in usmerjeni v odvrnitev sirskega režima, da še kdaj uporabi kemično orožje.

Po mnenju Le Driana je bilo ukrepanje Francije "sorazmerno in ciljno". Ni bilo usmerjeno proti sirskima zaveznicama Rusiji in Iranu in tudi ne proti civilnemu prebivalstvu. "Režim v Damasku mora prenehati uporabljati kemično orožje," je dejal, potem ko je v preteklosti tudi francoski predsednik Emmanuel Macron uporabo kemičnega orožja večkrat označil za skrajno mejo.

STA
Izstrelki nad sirsko prestolnico Damask.

Mayeva: Napad v Siriji je bil omejen in usmerjen

"Ne gre za posredovanje v državljanski vojni niti za spremembo režima, ampak za omejen in merjen udarec, ki ne bo povečal napetosti v regiji in se izogiba civilnim žrtvam," je povedala britanska premierka Theresa May.

"Ne obstaja izvedljiva alternativa uporabi sile za zmanjšanje in odvrnitev od uporabe kemičnega orožja s strani sirskega režima," je dodala. Povedala je še, da ima London "veliko količino informacij, vključno z obveščevalnimi podatki", ki kažejo na odgovornost sirskega režima za domnevni kemični napad. Napadi, kakršne so izvedli danes, bodo po njenih besedah "vsem, ki mislijo, da lahko nekaznovano uporabljajo kemično orožje, poslali jasen signal".

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so štiri britanska vojaška letala tornado poletela iz oporišča Akrotiri na Cipru in izvedla napad na vojaško oporišče 24 kilometrov zahodno od Homsa. Pojasnili so, da gre za nekdanjo vojaško oporišče, v kateri je imel režim po njihovih ocenah shranjene sestavine za kemično orožje. Prve ocene napada kažejo, da je bil ta uspešen, so še zapisali. 

Nekateri opozicijski poslanci so napad, ki so ga skupaj izvedli ZDA, Francija in Velika Britanija, že kritizirali. Poslanec laburistov Kevin Brennan je tako dejal, da bi morala vlada pridobiti soglasje parlamenta.

Profimedia
Fotografija je simbolična.