Krvavo

Mafijska vojna je vzela 24 življenj

U.K./Novice Svet24
8. 4. 2018, 09.00
Deli članek:

Zadnji dve likvidaciji v Podgorici sta sprožili alarme tudi v Srbiji, ki je na seznam nezaželenih oseb iz Črne gore dodala še več ljudi.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Fotografija je simbolična

Že včeraj je minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović dejal, da bodo na seznam nezaželenih oseb dodali več ljudi iz Črne gore, ki naj bi bili povezani z enim od dveh največjih mafijskih klanov. Tem osebam bo vstop v Srbijo prepovedan.

Umora

Srbski organi pregona so se za takšne ukrepe odločili zaradi dveh likvidacij, ki sta se sicer zgodili v Podgorici. V nedeljo je bil namreč umorjen Miloš Šaković, ki naj bi bil član tako imenovanega škaljarskega klana. Poleg Šakovića je bil umorjen še gost lokala, v katerem je bil Šaković. Šlo naj bi za 42-letnega Radivoja Jovanovića, za katerega ni znano, ali je bil vpleten v črnogorsko podzemlje. Šakovićev umor bi lahko bil odgovor na umor Dražena Čadenovića, ki naj bi bil povezan z Alenom Kožarom, enim od višjih članov kavaškega klana. Zaradi umorov sta odstopila direktorja črnogorske in podgoriške policije, Črna gora pa je bila na pragu izrednega stanja.

arhiv
Nebojša Stefanović

Vojna klanov

Kavaški in škaljarski klan sta najmočnejša mafijska klana v Črni gori, ki sta v sporih že zadnjih nekaj let, v spopadih pa je umrlo več ljudi. Nekaj likvidacij se je zgodilo tudi v Srbiji in prav zaradi tega je minister Stefanović dejal, da ne bo dopustil, da se Srbija spremeni v bojišče teh dveh klanov. »Prepovedali bomo vstop v državo številnim osebam, za katere menimo, da lahko predstavljajo nevarnost. Nadaljevali bomo tudi preventivne akcije,« je povedal Stefanović. Klana največkrat obračunavata med seboj prav v Srbiji, srbska vlada pa želi temu narediti konec. Vendar vsaj za zdaj nič ne kaže, da bi se lahko vojna kmalu končala, saj je bilo prav leto 2017 eno najhujših do zdaj.

Pomembni dogodki

1. Goran Radoman
20. februarja 2015 je bil v podzemni garaži v Novem Beogradu umorjen Goran Radoman, ki naj bi ukradel 300 kilogramov kokaina in začel vojno med klanoma.

arhiv
Goran Radoman

2. Goran Dučić
16. junija 2016 so policisti pod mostom v Novem Sadu našli truplo Gorana Dučića, ki naj bi bil vodja varovanja škaljarskega klana. Njegova smrt naj bi bila nesreča.

3. Slobodan Kaščelan
26. junija 2016 so neznanci streljali na vodjo kavaškega klana Slobodana Kaščelana in ga ranili.

4. Aleksandar Stanković
13. oktobra 2016 je bil v Beogradu umorjen vodja navijačev Partizana Aleksandar Stanković, ki naj bi bil pripadnik kavaškega klana.

arhiv
Aleksandar Stanković

5. Prve aretacije
13. januarja 2017 so policisti aretirali Vladimirja Popovića, Daliborja Đurića in Vojkana Kostića. Vsi trije naj bi bili pripadniki škaljarskega klana.

arhiv
Vladimir Popović

6. Druge aretacije
1. junija 2017 je policija v restavraciji Durmitor aretirala 10 ljudi, ki naj bi bili povezani s škaljarskim klanom.

7. Miloš Đuričković
12. maja 2017 je bil v Beogradu ranjen Miloš Đuričković, brat umorjenega Radomirja Đuričkovića. Napadel naj bi ju kavaški klan.

arhiv
Miloš Đuričković

8. Davorin Baltić
1. januarja 2018 je bil umorjen član kavaškega klana Davorin Baltić.

arhiv
Davorin Baltić