Železna dama

Tiha gospodarica Bele hiše: Melania ima vedno prav

O.D. / Novice Svet24
5. 4. 2018, 06.50
Deli članek:

Ronald Kessler, nekdanji raziskovalni novinar Washington Posta, Wall Street Journala in dolgoletni prijatelj Donalda Trumpa, je avtor naslednje najbolj prodajane knjige v Združenih državah Amerike.

Reuters
Po pisanju Ronalda Kesslerja in pričevanjih nekdanjih Trumpovih sodelavcev ima Melania izjemen vpliv na delo ameriške administracije.

V nasprotju z Lauro Bush in Michelle Obama Melania redno komunicira z osebjem o politiki in strategiji. Medtem ko je Laura brala leposlovno literaturo, Melania cele dneve prebira članke o aktualnih dogajanjih in politikah. 

Knjiga, ki bo nosila naslov Trumpova Bela hiša: Spreminjanje pravil igre, je tako že druga knjiga, ki bo javnosti pripovedovala, kaj se dogaja za zidovi najpomembnejše hiše na svetu. Pred meseci je veliko prahu dvignil Michael Wolff, ki je objavil uspešnico Ogenj in bes, v kateri je izpostavil kar nekaj opažanj in dogodkov, ki so potešili predvsem Trumpove nasprotnike. Wolffovemu zgledu zdaj sledi Kessler, ki prav tako upa, da bo vsebina njegove knjige dovolj šokantna, da se bo prodala v astronomskih nakladah in da bo v žep pospravil veliko zelencev. Zanimivo je, da sta bila tako Wolff kot Kessler v izjemno dobrih odnosih s Trumpom pred izdajo knjige. Kessler je že objavil nekaj ekskluzivnih odlomkov in mediji so jih z veseljem pograbili. Najbolj udarno je bilo Kesslerjevo pisanje o dejanski moči Melanie Trump.

Dama iz ozadja

Kessler piše o posebnem odnosu Melanie in Donalda ter, v nasprotju z mnenjem večine, o njeni predanosti vlogi prve dame. Melania moža redno spremlja na potovanjih, še posebej ko gre za kraje, kjer je udarila narava. Toda, tako Kessler, njena resnična vloga nikoli ne pride na površje: »'Je zelo močna sila v zakulisju,' mi pravi Sean Spicer, nekdanji tiskovni predstavnik Bele hiše. 'Mislim, da ljudem ni jasno, kakšen vpliv in smisel za politiko ima v resnici,' pripoveduje Spencer. 'So trenutki, ko sem jo opazil tehtati med odločitvami in njeni odgovori niso bili da ali ne, temveč: 'Poglejte, sodeč po tem scenariju, ima to in to smisel.'« Avtor nadaljuje, da prva dama skoraj vedno sprejme pravilno odločitev in ima dober občutek za ljudi.

Odločna za krmilom

Kessler piše o Melanijinem odzivu na enega izmed člankov v časopisu. »Dobre fotografije! Toda ne moje najboljše,« je pisalo v SMS-sporočilu, ki ga je prejel Ronald Kessler. 

Melania se po pisanju avtorja dobro znajde v vseh prostorih Bele hiše, kjer se sprejemajo pomembne odločitve. Spicer je Kesslerju povedal, da Melania Donaldu večkrat pojasni, zakaj je zanj nekaj dobro ali slabo, in da ima praktično vedno prav. »Melania ima izjemen občutek za branje ljudi in situacije,« piše v odlomku. Prva dama sicer pridno spremlja novice in je Kesslerju nekoč dejala, da je prebrala vse njegove članke v časopisu. Sevničanka Trumpu tudi predoči članke, ki bi jih moral prebrati, tako pozitivne kot negativne. Po pričevanjih intervjuvancev, ki nastopajo v knjigi, naj bi bila Melania Trump neodvisni mislec in se ne zapleta v spore različnih frakcij znotraj Bele hiše. »Melania ve, kdo so prevaranti,« je Kesslerju povedal Steve Bannon, nekdanji Trumpov svetovalec. »Ve, kdo so ljudje, ki delajo samo za svojo korist in spodkopavajo Trumpa. Melania Donaldu pove, kdo so ti ljudje in kakšen je njihov namen.«