Šokanten napad

Množičen izgon ruskih diplomatov

S.R./STA
27. 3. 2018, 07.11
Posodobljeno: 27. 3. 2018, 07.23
Deli članek:

Številnim evropskih državam, ZDA in drugim britanskim zaveznicam se je z izgonom ruskih diplomatov v odgovor na napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji danes pridružila še Avstralija.

Reuters
Pred tem je v ponedeljek v usklajenem ukrepanju izgon skupno prek 100 ruskih diplomatov napovedalo več kot 20 držav.

Avstralska vlada se je odločila za izgon dveh diplomatov, ki naj bi bila "neprijavljena obveščevalna uradnika." Državo morata zapustiti v sedmih dneh. Kot je pojasnil avstralski premier Malcolm Turnbull, odločitev odraža "šokantno naravo napada,... ki je ogrozil neštete pripadnike skupnosti."

Gre za napad z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju 4. marca. Ob sta v kritičnem stanju in v komi v bolnišnici. Za napadom naj bi glede na ugotovitve britanskih obveščevalcev stala Moskva, ta pa vsakršno vpletenost zanika.

Po mnenju Turnbulla je napad skladen z "vzorcem nepremišljenega in načrtnega ravnanja Rusije, ki predstavlja vse večjo grožnjo mednarodni skupnosti". "Takšnega napada ne more trpeti nobena suverena država," je dodal.

S tem je Avstralija podprla Veliko Britanijo v najobsežnejšem izgonu ruskega diplomatskega osebja v zgodovini. V Akciji sodeluje že prek 20 držav, med njimi 16 držav članic EU.

V Moskvi so to akcijo ocenili za provokativno potezo, ki ne bo ostala brez odgovora.