Ne vejo kje je

Finci so se obrisali pod nosom, Katalonec je že na varnem

STA/B.K.
24. 3. 2018, 18.40
Posodobljeno: 24. 3. 2018, 18.40
Deli članek:

Odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont je že zapustil Finsko in se vrnil v Bruselj, kjer si je poiskal zatočišče pred španskimi oblastmi, je danes sporočil finski poslanec. Pred tem je finska policija sporočila, da bo ugodila španski prošnji za njegovo prijetje, vendar da ne vedo natančno, kje je.

Profimedia
Carles Puigdemont

Finski preiskovalni urad NBI je namreč v kratki izjavi sporočil, da je Španija "priskrbela zahtevane informacije" za uresničitev mednarodnega preiskovalnega naloga za prijetje Puigdemonta, vendar pa da trenutno njegova lokacija "ni znana".

Puidgemont je na Finsko dopotoval v četrtek. Na obisk ga je povabil poslanec Mikko Kama. V petek je imel tudi govor na helsinški univerzi, nato pa se je vrnil v Bruselj, je povedal Kama.

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont se je po razglasitvi samostojnosti v katalonskem parlamentu pred pregonom zaradi upora in zlorabe javnih sredstev oktobra lani zatekel v Bruselj.

Španske oblasti so prejšnjo katalonsko vlado po referendumu o samostojnosti Katalonije oktobra lani odstavile in prevzele upravljanje te avtonomne španske pokrajine. Na decembrskih regionalnih volitvah so nato znova zmagali zagovorniki neodvisnosti, ki imajo tako v katalonskem parlamentu večino.