Groza v supermarketu

Je kaj vedela? Policija pridržala partnerko napadalca

T.L./STA
23. 3. 2018, 21.45
Posodobljeno: 23. 3. 2018, 21.46
Deli članek:

Sumijo jo "povezave s kriminalci s ciljem izvedbe terorističnih dejanj".

Profimedia
Groza v supermarketu.

Žensko, ki je živela z Radouanom Lakdimom - ta je danes na jugu Francije po najnovejših podatkih ubil tri ljudi in pet ranil, od tega dva huje - so pridržali zaradi zaslišanja, je sporočil francoski protiteroristični tožilec Francois Molins. Sumijo jo "povezave s kriminalci s ciljem izvedbe terorističnih dejanj".

V trgovini okoli 50 ljudi

Molins, ki je govoril v kraju Carcassonne, kjer sta bila izvedena dva od treh napadov, je še povedal, da je Lakdim trdil, da je "vojak" džihadistične skupine Islamska država in da je pripravljen umreti za Sirijo, ko je oborožen vdrl v supermarket družbe Super U v bližnjem kraju Trebes, preden ga je ubila policija.

V času njegovega napada je bilo v trgovini okoli 50 ljudi. Lakdim je hitro začel streljati in ubil stranko in zaposlenega. Nato se mu je ponudil 45-letni policist Arnaud Beltrame, naj ga vzame namesto ostalih talcev, kar je tudi storil. Lakdim je nato prišel iz trgovine, policista pa uporabil za živi ščit ter zahteval strelivo, preden se je vrnil v trgovino, je tožilec opisal dogajanje.

Junak se bori za življenje

Ko so posebne enote slišale strele v trgovini, so vdrle vanjo in ubile napadalca ter našle huje ranjenega policista, ki se sedaj v bolnišnici bori za življenje. Francoski predsednik Emmanuel Macron ga je že označil za junaka.

Molins je dodal, da poteka preiskava. Skušajo ugotoviti, kje in kako je napadalec dobil orožje ter ali je imel sodelavce.

Profimedia

Notranji minister Gerard Collomb je pred tem povedal, da je bil napadalec 25-letni Francoz, ki se je rodil v Maroku in da je deloval sam. Policiji je bil znan kot manjši prekupčevalec z mamili, a ga niso imeli za teroristično grožnjo.

Molins je pojasnil, da so Lakdima poleti 2014 dodali na seznam morebitnih skrajnežev zaradi radikalizacije in povezav s salafističnim gibanjem. Leta 2011 so ga spoznali za krivega, ker je imel prepovedano orožje, leta 2015 pa zaradi uživanja mamil.

Leta 2016 in 2017 so ga preiskovale obveščevalne službe, a preiskava ni pokazala, da bi lahko izvedel teroristični napad.

Lakdim je pred napadom na omenjeno trgovino najprej zjutraj v Carcassonnu ukradel avtomobil, ustrelil in ranil voznika ter ubil potnika. Nato se je s tem avtomobilom odpeljal in streljal na skupino policistov, ki se je rekreirala. Tu je ranil enega policista.

Iz portugalske vlade pa so danes sporočili, da je ena od smrtnih žrtev portugalski državljan.