Napad

Za sabo je pustil krvavo sled: smrt je sejal 26-letnik

T.L.
23. 3. 2018, 15.48
Posodobljeno: 23. 3. 2018, 16.31
Deli članek:

Opazovali so ga in ocenili, da ni nevarnosti, da bi se 26-letnik lahko radikaliziral. Očitno so se zmotili ...

Reuters

Napadalec, ki je v supermarketu v majhnem mestu Trebes na jugu Francije zajel več talcev, je deloval samostojno, je sporočilo francosko notranje ministrstvo. Kot smo poročali, je policija moškega, na tiskovni konferenci so sporočili, da mu je ime Redouane Lakdim, star pa je bil 26 let in je živel v mestecu Carcassonne, ustrelila. Sumijo ga treh ločenih napadov.

Napadalec je v ločenih napadih ubil tri ljudi in jih poškodoval deset. Med ranjenimi je tudi policist, ki je bil med napadom v supermarketu, v trgovini. 45-letnik je bil ves čas preko mobitela na zvezi s specialnimi enotami policije in jim s tem omogočil, da so imeli informacije, kaj se je dogajalo v supermarketu, poroča Le Figaro. 

Pred ugrabitvijo talcev se je v mestu Carcassonne, nedaleč od Trebesa, že zgodil napad, v katerem je napadalec eno osebo ustrelil v glavo, dve pa ranil. Sledil je napad na pripadnike sil CRS, nato pa je napadalec vstopil v supermarket. 

Profimedia

Notranje ministrstvo je sporočilo, da so napadalca poznali, saj ga je policija že obravnavala zaradi manjših kriminalnih dejanj. Bil je tudi na seznamu tistih, ki so jih opazovali, vendar pa so varnostne službe ocenile, da pri njem ni znakov, da bi se radikaliziral. Leta 2016 je bil zaprt v Carcassonneu, vendar razlogi niso znani. 

Napad se je začel okoli 11.ure,  ko pa je 26-letnik vdrl v supermarket, naj bi po besedah očividcev vzklikal "Alah akbar" in se izrekel za privrženca džihadistične skupine IS. Tožilstvo primer obravnava kot teroristični napad.

Le Parisien poroča, da je pred krvavim pohodom 26-letnik, ki je živel s starši in tremi od štirih seseter, eno od njih odpeljal v šolo. Sosedje družine v Carcassonneu so šokirani in so medijem povedali, da je 26-letnik vedno deloval mirno, da je bil prijazen in reden obiskovalec mošeje.

Džihadistična skupina Islamske države je preko agencije Amaq že objavila obvestilo, da je šlo za napad IS in da je bil napadalec "vojak kalifata".