ZDA

Trump za vplivno pozicijo izbral vojaškega fanatika

B.K.
23. 3. 2018, 09.28
Posodobljeno: 23. 3. 2019, 09.57
Deli članek:

Novi svetovalec za nacionalno varnost zagovarja vojaško rešitev problemov v Iranu in Severni Koreji.

Reuters
John Bolton je znan kot eden izmed bolj ekstremnih politikov med Republikanci.

Ameriški predsednik Donald Trump nadaljuje z menjavami v svoji administraciji. Po tem, ko je pretekli teden odpustil ministra za zunanje zadeve Rexa Tillersona, je tokrat zamenjal še svetovalca za nacionalno varnost Herberta Raymonda McMasterja.

Trump je tako zamenjal že drugega visokega uradnika, s katerim ni delil pogledov na iranski jedrski sporazum. Medtem, ko sta tako Tillerson kot McMaster delila pogled Evropske unije, Kitajske, Velike Britanije, Rusije, Francije in Nemčije, da je sporazum dober in Iranu onemogoča razvoj jedrske tehnologije, se novi svetovalec za nacionalno varnost John Bolton strinja s predsednikom. Sporazum je označil za “strateški debakel,” nedavno pa je celo dejal, da ne bi bilo nič narobe, če bi ZDA izvedle prvi napad na Severno Korejo.

“Zdi se, da predsednik menjuje zunanjepolitične zmerneže v administraciji z ljudmi, ki imajo mnogo bolj agresivne poglede, kakršen je tudi Bolton,” pravi novinarka finančnega portala Bloomberg Jodi Schneider. “Zdi se, da hoče zdaj zvestobo in zasledovanje njegovih pogledov na zunanjo politiko, ki pa so bolj desničarski.”

Reuters
Rex Tillerson (levo) in H. R. Mcmaster (desno) nista bila dovolj zvesta Trumpovim pogledom.

John Bolton, 69-letni diplomat in član Republikanske stranke, je svojo kariero utemeljil na pogledu, da je diplomacija znak šibkosti. Namesto diplomatskih pogajanj z Iranom in Severno Korejo glede njunih jedrskih programov, Bolton za preprečitev jedrskega oboroževanja zagovarja neposredno vojaško intervencijo.

To se odraža tudi v naslovih njegovih nedavnih člankov, kot sta denimo “Pravna argumentacija za prvi napad na Severno Korejo” in “Za preprečitev iranske bombe bombardirajmo Iran”. Trump naj bi sicer Boltona izbral ravno zaradi njegovih medijskih nastopov in eksplicitnih člankov.

Za njegovo imenovanje predsednik ne potrebuje potrditve ameriškega Senata. Ta je sicer Boltonu enkrat že onemogočil nastop na poziciji, leta 2006 ga namreč ni potrdil za odposlanca v Združenih narodih, saj naj bi imel preveč ekstremne poglede.

Leta 2005 je tako denimo dejal, da “Združeni narodi ne obstajajo. Obstaja mednarodna skupnost, ki jo lahko od časa do časa vodi edina resnična svetovna sila, Združene države Amerike, ko to ustreza našim interesom in ko se ostali strinjajo z nami.”

Bolton je med drugim podprl tako ameriško invazijo na Irak, kot napad na Libijo. Obe intervenciji sta uničili politično stabilnost v regiji, okrepili terorizem in državi pahnili v še vedno trajajoče državljanske vojne.