Jeklo in Aluminij

Olajšanje! Nove ameriške carine za nas ne veljajo

STA/B.K.
22. 3. 2018, 16.17
Posodobljeno: 22. 3. 2018, 17.25
Deli članek:

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je sporočil, da bodo Evropa ter Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Mehika in Južna Koreja vsaj začasno izvzete iz carin na uvoz jekla in aluminija. To je odobril ameriški predsednik Donald Trump, medtem ko pristojni iščejo trajnejšo rešitev za carinjenje.

Reuters
Donald Trump, predsednik ZDA.

Slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je sicer danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju izpostavil, da bi ameriške carine precej prizadele slovensko jeklarsko industrijo.

Na vprašanje, kako močno bi ti ukrepi prizadeli slovensko jeklarsko in aluminijsko industrijo, je Cerar odgovoril, da gre za več kot 60 milijonov evrov izvoza letno. Po neuradnih informacijah bi ukrepi lahko prizadeli več kot tri četrtine celotne panoge v obeh primerih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Dejstvo je, da si EU in Slovenija ne želita protekcionističnih omejitev, še manj trgovinske vojne, zato se zavzemam za nadaljevanje dialoga z ZDA, da preprečimo takšne enostranske poteze ZDA in da se v duhu sodelovanja izognemo trgovinski vojni, ki bi zagotovo škodila tudi interesom Slovenije, še posebej v jeklarski industriji," je poudaril Cerar.