Sirski jedrski objekt

VIDEO: Izrael priznal, da so z raketami uničili jedrski reaktor

B.K.
21. 3. 2018, 09.09
Posodobljeno: 21. 3. 2018, 09.21
Deli članek:

Izraelska vojska je tudi uradno priznala, da je leta 2007 z zračnim napadom uničila jedrski reaktor na jugu Sirije.

Reuters
Uničen domnevni jedrski reaktor v Siriji.

Gre za prvo uradno potrditev Izraela, da je uničil jedrski reaktor v regiji Deir ez Zor, ki je še vedno deloma pod nadzorom Islamske države. Že dlje časa so sicer obstajala ugibanja, da naj bi za napadom stal prav Izrael, a je ta do danes to zanikal, medijska poročanja o incidentu pa cenzuriral, poroča nemški nacionalni medij DW.

Reuters
Fotografije domnevnega jedrskega reaktorja v Siriji so v javnost dale ZDA.

Po sedaj znanih podatkih naj bi osem lovcev v nizkem letu poletelo proti domnevnem plutonijevem jedrskem reaktorju in ga z uporabo raket popolnoma uničilo. “V noči med petim in šestim septembrom so izraelski lovci uspešno zadeli in uničili sirski jedrski reaktor v gradnji,” je vojska zapisala v izjavi. “Reaktor je bil skoraj končan, operacija pa je uspešno odstranila nastajajočo eksistencialno grožnjo Izraelu in celotni regiji – sirske jedrske zmogljivosti.”

Reuters
Domnevni jedrski reaktor v Siriji pred uničenjem.

Damask, ki ni nikoli priznal, da gradi jedrski objekt, je po napadu ostal tiho. Uradno so sirske oblasti sporočile le, da so izraelski lovci vdrli v njihov zračni prostor. Pomoč pri gradnji reaktorja naj bi Siriji omogočila Severna Koreja.

V današnji izjavi je naveden tudi razlog za več kot 10 let trajajoč molk izraelske vojske in oblasti. “Ker so se Izraleske obrambne sile pripravljale na povračilne ukrepe, je bilo odločeno, da informacij o operaciji v tistem času ni smiselno razkrivati širši javnosti.”

Reuters

Že leta 2008 so sicer ZDA namignile, da je Sirija gradila jedrski reaktor in, da so ga uničili Izraelci, leta 2011 pa je Mednarodna agencija za atomsko energijo potrdila, da je “zelo verjetno”, da je na napadenem območju stal jedrski reaktor.