Nebeška palača

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? Ogrožena tudi naša neposredna soseščina

J.P.
21. 3. 2018, 09.08
Posodobljeno: 21. 3. 2018, 10.06
Deli članek:

Skoraj devet ton težka gmota vztrajno pada. Bo strmoglavila že naslednji teden?

Profimedia
Čeprav bo večina plovila zgorela ob vstopu v atmosfero, bo po nekaterih ocenah ognjeni krst kot drobir preživelo med 10 in 40 odstotkov.

Kitajski prvi prototip vesoljske postaje Tiangong-1 naj bi na Zemljo strmoglavil med 30. marcem in 6. aprilom, pravijo strokovnjaki. Padel naj bi nekam med 43 stopinjami severne in 43 stopinjami južne zemljepisne širine – kar pomeni, da bo Sloveniji, ki leži na 46. vzporedniku, prizanešeno. Kar pa ni mogoče reči za kar nekaj drugih svetovnih mest: New York, Barcelono, Peking, Chicago, Istanbul, Rim in Toronto.

Kje natančno bo pristal, bomo vedeli le tik pred zdajci. 

Varna ena tretjina površja

8,5-tonski vesoljski laboratorij nekontrolirano pada od leta 2016. A ne le sam trk, zaskrbljujoča je tudi morebitna prisotnost toksičnih kemikalij na njegovem krovu, natančneje hidrazina.

Kje natančno bo pristal, bomo vedeli le tik pred zdajci. Strokovnjaki se bodo orientirali po drobirju. Ameriška agencija Aerospace napoveduje, da bo Tiangong-1 v atmosfero našega planeta vstopil 4. aprila, plus ali minus en teden. Zoožali so tudi pas, v katerega naj bi strmoglavil: 42,7 stopinj severne in 42,7 južne zemljepisne širine. Torej je tudi v tem primeru pred vesoljsko postajo varna ena tretjina površja.

Padli »nebeški palači«, kar v kitajščini pomeni ime plovila, sledi tudi Evropska vesoljska agencija. Njena izpostava v Darmstadtu je zaslužna za višje navedeno napoved.

Prej so sicer napovedovali, da se bo strmogavljenje zgodilo med 29. marcem in 9. aprilom.