Zunanja politika

Šok v EU: Nemčija zapušča schengen?

R.S. / Novice Svet24
20. 3. 2018, 20.01
Deli članek:

Novi notranji minister Nemčije Horst Seehofer želi, da nadzori na mejnih prehodih ostanejo za nedorečeno obdobje, kar bi pomenilo, da Nemčija izstopa iz območja schengna.

Arhiv Novice Svet24
Seehofer je bil eden najostrejših kritikov liberalne migracijske politike Angele Merkel.

»Mejni nadzori pri sosedih morajo biti vzpostavljeni, dokler Evropska unija ne bo mogla učinkoviteje zaščititi in nadzorovati zunanjih meja, vendar ne vidim, da bi to lahko uspelo pravočasno,« je dejal Seehofer, ter celo dodal, da bi bilo nadzor treba razširiti na vse mejne prehode. Mejne nadzore Nemci zdaj vršijo le na nekaterih delih meje. Slednje obstajajo na meji z Avstrijo, na željo Nemčije, in na meji z Dansko, na željo Danske. Kot pravi novi minister, pri vztrajanju o prekinitvi schengna ne gre samo za migrantsko problematiko, temveč tudi za ostale zaščitne funkcije, ki jih sicer vzpostavlja mejni nadzor.

ŽELI SI HITREJŠE OBRAVNAVE

Seehofer se je še nekoliko zadržal pri migrantih, in sicer si želi hitrejše obravnave zahtev za azil, zaradi česar je zahteval povečanje števila zaposlenih v sodstvu, ki odloča o teh zahtevah. Obljubil je tudi pomoč državam v procesu izgona oseb, za katere ni pravne podlage za bivanje v Nemčiji. Dotaknil se je tudi tistih držav, ki zavračajo sprejem beguncev, kamor sodijo predvsem članice EU z vzhoda. Nekdanji predsednik Bavarske in zdaj novi minister je dejal, da če se potrudimo, lahko dosežemo dogovor glede razdeljevanje beguncev na ravni vseh držav EU. Pripomnil pa je, da bi se nekatere države lahko ukvarjale z reševanjem problema, recimo z okrepljenim sodelovanjem pri zaščiti skupnih zunanjih meja.