Prepoved

ZDA se bojijo zgolj ene kriptovalute, tiste podprte z nafto

R.T.
20. 3. 2018, 09.38
Posodobljeno: 20. 3. 2018, 09.39
Deli članek:

V ZDA je trg s kriptovalutami načeloma nereguliran. A v ponedeljek je ameriški predsednik podpisal prepoved poslovanja z edino kriptovaluto, ki je podprta z ogromnimi zalogami nafte.

Reuters
Kriptovaluta Petro se naslanja na ogromne zaloge nafte in zlata v Venezueli.

Verbalni konflikt med Belo hišo in Caracasom se je znova prebudil. Po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump v ponedeljek podpisal odlok, ki prepoveduje poslovanje z venezuelsko kriptovaluto Petro, se je oglasil venezuelski predsednik Nicolas Maduro in obsodil “nove sankcije Trumpovega režima.”

Trumpova administracija je podpis odloka, ki prepoveduje “vse transakcije” povezane s kriptovalutami, ki jih izdaja venezuelska vlada, pospremila s komentarjem, da je Petro “obupano prizadevanje pokvarjenega režima za goljufanje mednarodnih vlagateljev,” vlaganje v Petro pa bi naj pomenilo “neposredno podporo diktaturi in poskusom spodkopavanja demokratičnega reda v Venezueli,” je zapisano v izjavi iz Bele hiše.

Reuters
Z ostalimi kriptovalutami Trump nima problemov.

Maduro se je na obtožbe že odzval in dejal, da je ameriško dejanje “v neskladju z Ustanovno listino Združenih narodov” in da gre za “novo imperialno agresijo, usmerjeno v intenzifikacijo napada na naše ljudstvo.”

Madurovo vladavino, ki se je začela po smrti njegovega predhodnika Huga Chaveza, že dlje časa pesti slabo gospodarsko stanje, hiperinflacija in manko potrošniških dobrin. Situacijo pa še poslabšujejo gospodarske sankcije ZDA, ki jih je Maduro nameraval delno obiti z izdajo kriptovalute Petro.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je napovedala obsežnejše refore in uvedbo nove valute.

Za razliko od ostalih kriptovalut kakršna je Bitcoin, je Petro podkrepljen z venezuelskimi naftnimi in zlatimi rezervami. Maduro je ob tem dejal, da bo Venezuela nadaljevala z razvojem domače kriptovalute in “iz Petra ustvarila eno izmed najbolj trdnih in zanesljivih kriptovalut na svetu.”