Pij iz Pietrelcine

FOTO: Mistični menih, ki mu je hudič želel izruvati oči, dobil velik poklon

S.R.
18. 3. 2018, 17.17
Posodobljeno: 18. 3. 2018, 17.18
Deli članek:

Papež Frančišek je včeraj pokleknil pred truplom Pija iz Pietrelcine, menihom in svetnikom, ki naj bi se mikastil s hudičem.

Reuters
Papež je sploh prvič obiskal Pija iz Pietrelcine.

To je bil Frančiškov prvi obisk mesteca San Giovanni Rotondo, ki leži v hribovju italijanske pokrajine Foggia in kjer počiva eden najpriljubljenejših katoliški svetnikov Pij iz Pietrelcine, rojen kot Francesco Forgione

Bradati kapucinski redovnik, ki je umrl leta 1968, je znan zlasti po svojih stigmah, krvavečih kristusovih ranah na rokah in stopalih, ki nikoli ne zacelijo, zaradi česar naj bi po navedbah katoliške cerkve na rokah vedno nosil rjave rokavice. Pripisujejo mu tudi druge nadnaravne sposobnosti in preroštvo nasploh. Številni so namreč poročali, da je Pij v spovednici vedno poznal vse grehe posameznega grešnika, še preden se mu je ta spovedal. Karolu Wojtyli, pozneje Papež Janez Pavel II., naj bi že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja napovedal, da bo postal papež. Ta ga je leta 2002 tudi razglasil za svetnika. 

Reuters
Papež je sploh prvič obiskal Pija iz Pietrelcine.

Hudič mu je želel izruvati oči

Po vatikanskih hodnikih se sicer šušlja, o čemer radi na dolgo razpredajo tudi Pijevi biografi, da naj bi se v svoji sobici v samostanu redno bil s hudičem, tako fizično kot duševno. »Njegova duša je bila izjemno trpeča. Čutil je, da se je nadenj zgrnil hudič,« je pojasnil papež Frančišek. Kot je Pijeve besede nekdaj strnil pater Augustino: »Zdaj je minilo 22 dni od kar je Jezus dovolil, da so hudiči izživljali svojo jezo nad menoj. Oče, celo telo imam poškodovano od udarcev, ki sem jih prejel od naših sovražnikov. Večkrat so mi celo raztrgali srajico, da so lahko udarjali po mojem golem telesu.« Po navedbah menihov naj bi se zadnji demonski tepež zgodil leta 1964, ko so iz njegove sobe slišali krike in rjovenje. Ko so končno prispeli v prostor groze, so ga našli na tleh ležečega z razčesnjenim čelom. »Hudič mi je poskušal izruvati oči,« naj bi jim takrat dejal.

Pijevo truplo so leta 2008 izkopali, ga za silo pokrpali in mu na glavo nadeli silikonsko masko. Zdaj ga hranijo v posebni krsti, kamor lahko romarji vržejo kakšen novec ali dva, ali pa mu tam pustijo kakšno sporočilce.

Reuters
Papež je sploh prvič obiskal Pija iz Pietrelcine.