Še enkrat več

Uganka strmoglavljenega malezijskega letala: s prstom kažejo na Rusijo

J.P.
15. 3. 2018, 07.35
Posodobljeno: 15. 3. 2018, 07.43
Deli članek:

Rusija je še enkrat več obtožena, da je sestrelila letalo malezijske letalske družbe Malaysia Airline na letu MH17.

Reuters
Preiskava sestrelitve je bila podaljšana do 1. januarja 2019.

Tokrat je v ruskega medveda prst uperil avstralski premier Tony Abbott.

Včeraj je na valovih radijske postaje 2GB radio dejal, da se Rusom vse prevečkrat pogleda skozi prste. Za njegovo slabo voljo je kriv novozelandski minister za zunanje zadeve Winston Peters.

Reuters
V sestrelitvi je življenje izgubilo vseh 298 ljudi na krovu boeinga 777.

Peters, ki si prizadeva za sklenitev sporazuma o prosti trgovini z blokom, katerega glava je Rusija, je v nedeljo v oddaji The Nation dejal, da v zvezi z domnevno rusko sestrelitvijo malezijskega letala Zahodu primanjkuje dejstev.

Ruskih podatkov menda ne upoštevajo

Reuters
Preiskava še ni obrodila sadov.

Februarja je nizozemsko ministrstvo za pravosodje izdalo novo poročilo v zvezi s še trajajočo preiskavo sestreljenega leta MH17. V poročilu ni nobenih novih ugotovitev, je pa mogoče prebrati, da bo preiskava podaljšana do 1. januarja 2019. RT poroča, da nizozemske oblasti v preiskavi niso upoštevale ruskih radarskih podatkov, češ da jih niso znali razbrati. In čeprav krivca še nimajo, so že začeli pripravljati za sojenje – najverjetneje v Haagu. Nizozemci so leta 2015 za strmoglavljenje letala "obtožili" sistem zračne obrambe buk. Leto dni pozneje so dejali, da naj bi s sistemom upravljali uporniki na vzhodu Ukrajine. Sistem naj bi kupili od Rusije. Rusi so dokazali, da izstrelki, kot je bil tisti, ki naj bi bil usoden za letalo, pri njih niso več v uporabi. Kar pa ne velja za ukrajinske sile, še poroča RT.

Malezijsko letalo je bilo julija 2014 sestreljeno na vzhodu Ukrajine. Na krovu je bilo 298 ljudi, preživelih ni bilo.