Mobilna verzija
00:04 17. avgust 2018

Umrl je Stephen Hawking

J.P./STA London
0 Posodobljeno: 09:56 / 14.3.2018

Znameniti britanski fizik Stephen Hawking je umrl v 76. letu starosti. Novico so davi sporočili njegovi otroci.

Stephen, Hawking, Stephen Hawking

V mladosti je Hawking zbolel za amiotrofično lateralno sklerozo, ki povzroči slabljenje mišic telesa. Foto: Profimedia

"Globoko obžalujemo smrt našega dragega očeta. Bil je velik znanstvenik in izjemen človek, katerega delo bo živelo še mnoga leta," so sporočili Lucy, Robert in Tim Hawking.

Kot so še zapisali, je Hawkingova "hrabrost in vztrajnost, skupaj z britanskim umom in humorjem navdihovala ljudi po vsem svetu".

Umrl je v svojem domu v Cambridgeu. 

Kvantna gravitacija in črne luknje

Stephen Hawking se je rodil 8. januarja 1942 v Oxfordu, kjer je na tamkajšnji univerzi tudi končal študij fizike. Iz kozmologije je doktoriral na univerzi Cambridge.

V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije po vesolju. Njegovo najbolj priljubljeno in prodajano delo je Kratka zgodovina časa.

V mladosti je Hawking zbolel za amiotrofično lateralno sklerozo, ki povzroči slabljenje mišic telesa. Zaradi bolezni je bil popolnoma nepokreten in prikovan na invalidski voziček. Kasneje je izgubil tudi sposobnost govora in je z okolico komuniciral samo prek računalniškega sintetizatorja glasu.

Novico o njegovi smrti so objavili ob 139. obletnici rojstva Alberta Einsteina.

Značke: stephen-hawking , fizik

Vaš prispevek