Priznanje

Bizarna izpoved ruskega carja

M.V./Novice Svet24
13. 3. 2018, 20.40
Deli članek:

Angela Merkel ga zalaga s pivom.

Profimedia
Vladimir Putin bo po pričakovani gladki zmagi na volitvah nazdravljal s pivom, ki mu ga pošilja nemška kanclerka Merkel.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v filmu, ki so ga pred volitvami 18. marca posneli v njegovi volilni kampanji in so ga nekateri mediji označili kot precej bizarnega, razkril vrsto skrivnosti, od zelo resnih političnih do takih bolj »rumenih«.

Naročil sestrelitev letala

Kot smo že poročali je Putin v dvournem dokumentarnem filmu z naslovom Putin, povedal, da so ga tik pred začetkom slovesnosti ob odprtju zimskih olimpijskih iger v ruskem Sočiju leta 2014 obvestili, da je na poti proti prizorišču slovesnosti sumljivo letalo, na katerem je verjetno bomba. Ruski predsednik je pristojnim ukazal, naj letalo sestrelijo, a se je na srečo izkazalo, da gre le za lažni alarm.

»Vrnitev Krima!? Niti v sanjah!«

19 let že Putin vlada Rusiji. Z zmago na volitvah bo ostal na položaju do 2024. Dlje od njega je vladal le Stalin (29 let).

Eden najbolj znanih ruskih prokremeljskih televizijskih voditeljev Andrej Kondrašov, s katerim se v filmu pogovarja Putin, je poleg tega zastavil večno aktualno vprašanje nekdaj ukrajinskega polotoka Krim, ki si ga je po demonstracijah, ki so odnesle proruskega Viktorja Janukoviča ter konfliktu, ki je posledično izbruhnil na vzhodu Ukrajine, kljub obsodbam Zahoda priključila Rusija. Zanimalo ga je, ali obstajajo kakršnekoli okoliščine, v katerih bi si predsednik lahko predstavljal vrnitev Krima Ukrajini. »Kaj pa govorite? Take okoliščine ne obstajajo in nikoli ne bodo,« je bil jasen Putin. Rusija še naprej podpira upornike na vzhodu, ki oblastem v Kijevu odrekajo poslušnost in se želijo priključiti Rusiji.

Merklova mu pošilja pivo

Povedal je tudi, da je njegov ded po očetovi strani delal kot kuhar za nekdanja sovjetska voditelja Vladimirja Lenina in Josifa Stalina. Spiridon Putin naj bi bil po predsednikovih besedah visoko cenjen član Stalinovega osebja. Kasneje je kuhal za sovjetsko elito, in to skoraj vse do svoje smrti leta 1965, ko je bil star 86 let. Če smo mislili, da so pogovori ruskega voditelja z nemško kanclerko Angelo Merkel strogo resne narave, smo se debelo motili, razkriva dokumentarni film. Nemška kanclerka Angela Merkel namreč Putina zalaga s pivom. Ena izmed malo manj resnih stvari, o katerih v filmu govori Putin, je namreč ta, da je bil konec osemdesetih let prejšnjega stoletja agent KGB v Dresdnu v takratni Vzhodni Nemčiji. V tem obdobju je vzljubil dobro lokalno pivo, ki mu ga zdaj občasno pošilja Merklova. »Gre za pivo Radeberger,« je pojasnil Putin.