Živeči zombi

FOTO: Zaradi reakcije na antibiotike trkal na nebeška vrata

R.T.
11. 3. 2018, 17.30
Deli članek:

38-letni oče dveh otrok je opisal grozljivo izkušnjo, ko je zaradi hude reakcije na antibiotike izgubil 90 odstotkov kože in oslepel.

Profimedia
Dennis na smrtni postelji.

Profimedia
Josh Dennis pred boleznijo.

Josh Dennis iz mesta Holly v ameriški zvezni državi Colorado, ki so ga mediji poimenovali »živeči zombi«, je zaradi hude reakcije na antibiotike utrpel mehurje po 90 odstotkih svojega telesa in začasno oslepel.

Zdravniki menijo, da je bolezen posledica Stevens-Johnsonovega sindroma, oblike toksične epidermalne nekrolize. Gre za motnjo, ki jo običajno povzroči preobčutljivost na določeno zdravilo, v njegovem primeru antibiotike, ki jih je prejel zaradi okužbe z bakterijo iz rodu stafilokokov.

Vse skupaj se je začelo precej nenadno, sprva je občutil zgolj srbečico in draženje pod nohti, nato pa so mu v nekaj dneh po telesu pojavili zelo srbeči rdeči izpuščaji. V manj kot tednu dni je z mehurji po celotnem telesu pristal na oddelku za opekline. Čeprav je ta bolezen lahko tudi smrtna, je Josh na srečo  preživel. Sedem tednov po prihodu iz bolnišnice, ko mu velike napore povzročajo povsem vsakodnevna opravila, kot sta hoja in uživanje hrane, ima končno občutek, da uspešno okreva.

Josh je zasluge za svoj čudežni preporod pripisal predvsem svoji ljubeči ženi Stacie, ki ga je »pri življenju držala v najtežjih trenutkih.« »Predvsem sem slišal njen glas. Bilo je ogromno dni, ki so se zaradi halucinacij zdeli kot sanje, takrat sem se lahko pogovoril z ženo in ostal prizemljen,« pravi.