Iz srbskega Inštituta za javno zdravje Srbije dr. Milan Jovanović Batut so sporočili, da so ošpice v nekaj zadnjih mesecih zahtevale že šesto smrtno žrtev v Srbiji. Umrl je štiri leta star otrok iz Vranjske Banje. 

Da ima otrok ošpice so potrdile laboratorijske preiskave, za otroka pa je bilo usodno hudo vnetje pljuč, ki se je razvilo med boleznijo. Otrok ni bil cepljen. 

V Srbiji so od začetka oktobra lani pa do 1. marca letos uradno zabeležili 2896 primerov ošpic, od katerih so bile ošpice v 1448 primerih tudi laboratorijsko potrjene. 

Najmlajši otrok, ki je zbolel za ošpicami, je bil star komaj 15 dni, najstarejša oseba pa je imela 65 let. Največ obolelih za ošpicami zboli v starosti petih letih, med odraslimi ljudje v tretjem desetletju življenja. 

Podatki kažejo, da 94 odstotkov tistih, ki so zboleli za ošpicami, ni bilo cepljenih ali pa informacij o njihovem cepljenju ni. Tretjino obolelih so morali hospitalizirati, med hujšimi zdravstvenimi zapleti, povezanimi z ošpicami, so pri 329 obolelih ljudi pristojni zabeležili težje oblike pljučnice.  

Lani so ošpice v Srbiji prvič po dvajsetih letih zahtevale človeško življenje, umrla pa je oseba, stara 30 let, ki ni bila cepljena. Do današnjega dne pa je v Srbiji smrtnih žrtev še več, kot rečeno, že šest.