Sumijo Ruse

Potrjeno: dve ministrstvi na udaru hekerjev

T.L.
2. 3. 2018, 09.14
Posodobljeno: 2. 3. 2018, 09.19
Deli članek:

Informacijo so zaradi interesa preiskave najprej skrivali, zdaj pa jo je potrdil minister za notranje zadeve. Že leto dni naj bi ruski hekerji napadali nemška ministrstva.

Profimedia
Sumijo ruske hekerje.

Nemške oblasti so v četrtek razkrile, da so bila ministrstva tarča napada na informacijski sistem, ki še kar traja, za napadom pa da stojijo ruski hekerji. Thomas de Maiziere, minister za notranje zadeve, je dejal, da gre za "ambiciozen napad, ki je zahteval dolgotrajne priprave", dogodek pa da potrjuje "to, kar že dolgo vemo: različni dejavniki iz različnih razlogov ogrožajo informacijsko varnost države". 

"To je pravi kibernetski napad na del vlade, napad pa še traja", je dejal predstavnik konzervativne stranke kanclerke Angele Merkel (CDU) Armin Schuster po nujnem sestanku ekipe, ki je zadolžena za nadzor tajnih služb v zastopniškem domu v Bundestagu. Oblasti pa dodajajo, da je napad "pod nadzorom in izoliran". Podrobnosti o napadu danes še ne bodo delili z javnostjo, saj ne želijo ogroziti naporov tajne službe v iskanju hekerjev. "Danes ne moremo oceniti škode, je še prezgodaj", je dodal Schuster. 

Afero je v sredo odkrilo nekaj medijev. Nemška novinarska ekipa dpa je poročala, da je napad organizirala skupina ruskih hekerjev Snake.

Skupina je poznana tudi pod imenoma Turla in Uruburos, sumijo pa jih, da so njihovi člani v zadnjem letu napadali sistem ministrstva za obrambo in zunanje zadeve. Nemške obveščevalne službe so napad odkrile decembra lani, vendar so se odločile, da tega ne bodo javno obelodanile zato, da bi našle storilce, zaradi te strategije pa se na obveščevalce zdaj zgrinjajo kritike.

Nemški obveščevalci so lansko letu sumili, da potekajo kibernetski napadi, ki bi lahko vplivali na septembrske parlamentarne volitve. Za mednarodne informacijske napade s ciljem vohunjenja in sabotaže so večkrat obtožili ruske tajne službe, kar pa je Moskva zanikala.