Sprememba poslovnika

Poslanci razpravljajo že več kot 24 ur: kaj takšnega se ni zgodilo niti v času vojne

G.G.
2. 3. 2018, 08.57
Posodobljeno: 2. 3. 2018, 21.57
Deli članek:

Hrvaški sabor je včeraj dopoldne začel razpravo o spremembi poslovnika. Seja se je vlekla vso noč in se zaključila šele v petek ob 16.30.

STA
Fotografija je simbolična

Je bila tema tako zelo zahtevna? Ne, opozicija se je odločila za zavlačevanje zakonodajnega postopka z neskončnimi govorancami - t.i. filibuster. Menijo namreč, da predlog spremembe poslovnika onemogoča razpravo v parlamentu – predlog so zato označili za “posilstvo demokracije”.

Predsednik saborskega odbora za ustavo, poslovnik in politični sistem Željko Reiner je sicer predlog označil kot dober. Replike bi se skrajšale na eno minuto, poslanec pa lahko na določeno točko dnevnega reda replicira največ trikrat. Spremenili bi tudi institut premora, ki se ga pogosto zlorablja.

Govorijo o vsem mogočem

Opozicija je, kot rečeno, skočila na noge ali bolje rečeno, pripravila se je na dolgo razpravo. Ko se je ura bližala polnoči, so predsedujočega prosili za preložitev razprave. In ko njihovemu predlogu ni bilo ugodeno, se je začelo. “Ta termin nas še bolj krepi, oborožili smo se s sladkarijami,” je dejal Ivan Pernar iz opozicijskega Živega zida.

Poslanci so posegli tudi za možnostjo premora, po katerem jim je dovoljeno razpravljati o najrazličnješih temah: o problematiki migracij, odpadkov in čiščenju cest v zimskem času. Gordan Maras iz opoziciskih socialdemokratov (SDP) je opozoril, da gre za “parlamentarno nasilje”, saj osebje v saboru ne sme neprekinjeno delati več kot 16 ur”.

Poslanci so dolgovezili in dolgovezili, minute so tekle in tako se je zgodilo, da so poslanci pričakali jutro v saboru. “To se ni dogajalo niti v času vojne. Zdi se, da so spremembe poslovnika tako pomembne kot vojni načrt,” je nekaj po 7. uri dejal poslanec Arsen Bauk iz SDP.

“Delali bomo, dokler ne zaključimo,” pa je dejal okoli 8.ure predsednik sabora Goran Jandroković. Poslanka Anka Mrak Taritaš pa ga je spomnila, da razprava še zdaleč ni končana in da lahko gre tudi v tretji dan. Navsezadnje se je seja zaključila okrog 16.30 ure.