Opozorilo

Putin Ameriki: rusko jedrsko orožje se lahko izogne obrambnim sistemom

B.K.
1. 3. 2018, 13.55
Posodobljeno: 1. 3. 2018, 14.00
Deli članek:

Ruski predsednik je v svojem letnem nagovoru o stanju v državi ameriškemu režimu poslal strogo opozorilo – Rusija ima vrsto novih visokotehnoloških jedrskih orožij, ki se lahko izognejo kakršnim koli obrambnim sistemom.

Reuters

“Prizadevanja za omejevanje Rusije niso uspeli, sprijaznite se,” je v nagovoru Federalnemu zboru dejal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. V skoraj dvournem govoru je ruski predsednik pokazal tudi več video posnetkov nove ruske vojaške tehnologije, med drugim podvodnih dronov, medcelinskih raket in hipersoničnega sistema.

Nenavaden prikaz vojaške moči je bil najbolj dramatičen del Putinovega govora, ki ga je sicer začel z obljubami o višanju življenjskega standarda v Rusiji in povišanju izdatkov za zdravstvo ter infrastrukturo, poroča ameriški finančni portal Bloomberg.

Reuters

Ko je predstavljal nove medcelinske nuklearne izstrelke, se je ruski predsednik neposredno obregnil ob Združene države Amerike, ki jih je obtožil, da so razlog za razvijanje tovrstnega orožja. Kot je dejal, je Washington že leta opozarjal, naj zaustavijo gradnjo protiraketnega ščita v Evropi, saj s tem ogrožajo Rusijo. “Nihče nas ni poslušal. Poslušajte zdaj,” je dejal in požel bučen aplavz.

“Nikomur ne grozimo,” je predstavitev orožja zaključil Putin. “Naraščajoča ruska vojaška moč pomeni zanesljivo jamstvo za mir na našem planetu, saj zagotavlja strateško sorazmerje v svetu.”

Reuters

Današnji nagovor je Putinova prvi večji javni nastop po tem, ko je formalno začel kampanjo za prihajajoče predsedniške volitve v Rusiji.

65-letni predsednik, ki je na oblasti že vse od leta 2000, je tudi glavni favorit za zmago na volitvah 18. marca letos. Njegov največji tekmec je kandidat komunistov, podjetnik Pavel Grudinin.