Iz dežja pod kap

Avstrijka z živim srebrom "zastrupila" lokalni kanalizacijski sistem

S.R.
1. 3. 2018, 12.43
Posodobljeno: 1. 3. 2018, 12.46
Deli članek:

Lokalnemu upravljavcu kanalizacijskega omrežja v Zgornji Avstriji je nedavno hud glavobol povzročila 50-letna občanka, sicer bolnica z rakom, ki je iz Indije domov pritovorila deset kilogramov arcnij, polnih živega srebra.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

50-letna Avstrijka iz občine St. Georgen im Attergau jez živim srebrom močno onesnažila lokalni kanalizacijski sistem. Za rakom obolela ženska je na počitnicah v Indiji kupila velike količine mazil in praškov, za katere se je pozneje ugotovilo, da so prežeti s strupenimi težkimi kovinami, so v sredo sporočile lokalne oblasti.

V eni od čistilnih naprav so zaskrbljujoče visoko raven živega srebra, vsebnost živega srebra naj bi za kar dvakrat presegala dovoljeno mejno vrednost, sicer zaznali že med rednim pregledom v začetku leta, vendar jih je pri iskanju krivca čakalo dolgotrajno detektivsko delo.

Sled jih je vodila do čajnih svečk

Najprej so preverili običajne osumljence, kot so industrijski obrati, trgovska podjetja in zobozdravstvene ordinacije, vendar so se vsi izkazali za nedolžne. Nato so se odločili, da se zadeve lotijo z drugega konca. V kanalizacijski sistem so se odpravili s prenosnim detektorjem živega srebra, sled pa jih je vodila do 17 kilometrov oddaljenega zasebnega domovanja. Da tukaj nekaj »smrdi,« so posumili že ob vstopu v stanovanje, ko so uzrli manjše indijsko svetišče in veliko število čajnih svečk, njihovi nosovi pa so zaznali močan vonj po kadilih. Poduhovljena bolnica jim je kaj hitro priznala, da je med nedavnim obiskom v Indiji obiskala zdravilišče, kjer se je za svoje tegobe založila z »zdravilnimi« mazili in praški.

Poznejši testi so pokazali, da je mazilo vsebovalo 32 odstotkov žvepla in 27 živega srebra, medtem ko je prašek vseboval celih 36 odstotkov živega srebra, 20 odstotkov bakra in 3,8 odstotka žvepla. Kot je poročal avstrijski tabloid Heute, je ženska iz tega templja zdravja domov prinesla kar deset kilogramov »zdravil«, zdaj pa v njenem telesu raku družbo dela še huda zastrupitev z živim srebrom. Avstrijska javna radiotelevizija ORF je ob tem poročala, da so z njenega naslova v razponu večih mesecev v kanalizacijski sistem iztekli približno štirje kilogrami čistega živega srebra.

Bolezen in nato še zastrupitev

Dekontaminacija stanovanja je trajala kar teden dni, pri čemer delavci še vedno čistijo kanalizacijski sistem in čistilno napravo. Incident je lokalne oblasti sicer olajšal za približno 100.000 evrov, vendar je morda še bolj tragična usoda nesrečne ženske. Potem ko se je že borila z zahrbtnim rakom, se je zdaj zastrupila še z živim srebrom. Trenutno je na zdravljenju v lokalni bolnišnici.