Seznam je vse daljši

Odšla je: Trumpovi seksi manekenki je prekipelo

T.L./STA
1. 3. 2018, 07.01
Posodobljeno: 1. 3. 2018, 07.13
Deli članek:

Imel jo je za neke vrste hči in jo obravnaval skoraj kot Ivanko, pri kateri je Hicksova delala, preden jo je povabil v svojo kampanjo.

Profimedia

Tesna sodelavka predsednika ZDA Donalda Trumpa Hope Hicks se je v sredo odločila za odstop s položaja komunikacijske direktorice Bele hiše. Tam zatrjujejo, da je o odstopu razmišljala že dlje časa, televizija CNN pa poroča, da ji je prekipelo zaradi Trumpovega jeznega odziva na njeno pričanje v kongresu.

Hicksova je namreč v torek v kongresnem odboru za obveščevalne zadeve nepričakovano dejala, da mora včasih zaradi Trumpa tudi sama izreči kakšno "belo laž". Njeni odvetniki so jo takoj obkolili in ji nekaj prišepnili, nakar je zatrdila, da nikoli ni lagala o čem resnem glede preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

A na podlagi njenih besed ji ameriški pravni strokovnjaki sedaj že obetajo obtožnico v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja razen, če se ne dogovori o pričanju proti komu pomembnejšemu, če ima koristne informacije.

Glede na razna poročila v ameriških medijih in v knjigah o Trumpu in njegovi vladi, je Trump Hicksovo večkrat zasluženo ali ne oštel. Med drugim naj bi ji zabrusil, naj neha braniti nekdanjega šefa njegove kampanje Coreyja Lewandowskega, ki je moral zapustiti položaj zaradi prepirov, kaosa in nasilja do novinarke.

Trump ji je takrat po navedbah Michaela Wolffa v knjigi Ogenj in bes dejal, naj neha tarnati, ker je Lewandowski lahko srečen, da je bila z njim. Hicksova naj bi takrat planila v jok in odvihrala iz sobe.

Po Lewandowskem se je zapletla v razmerje z glavnim tajnikom za osebje Bele hiše Robom Porterjem, ki je moral oditi, ker je prišla v javnost informacija, da je bil nasilen do obeh nekdanjih soprog. Takrat je oblikovala uvodno uradno izjavo Bele hiše, ki je bila zelo naklonjena Porterju, vendar pa je obenem spravila v težave celotno Belo hišo ter ponovno obudila kritike na račun Trumpa kot moškega, ki nikoli ne verjame ženskam.

Ni jasno ali sta s Porterjem, ki je bil eden redkih uslužbencem Bele hiše z dobrimi zvezami in poznavanjem delovanja kongresa, še par. Nekdanja manekenka za Ralph Lauren je bila zaradi razmerja z njim zadnje čase zelo oblegana s strani paparacov.

29-letnica je delala v Trumpovi organizaciji, še preden se je newyorški milijarder odločil za predsedniško kampanjo in mu je zvesto stala ob strani do nesrečnega kongresnega zaslišanja. Imel jo je za neke vrste hči in jo obravnaval skoraj kot Ivanko, pri kateri je Hicksova delala, preden jo je povabil v svojo kampanjo. Trump se je rad obkrožal z ljudmi, ki jih pozna in zaupa. Hicksova naj bi nanj delovala pomirjevalno.

Takih sodelavce ima po letu dni vladanja vse manj. O strogo zaupnih podatkih se več ne more posvetovati niti z zetom in svetovalcem Jaredom Kushnerjem, ki je izgubil dostop do teh podatkov.

Trump jo bo pogrešal

Ob napovedi njenega slovesa so od Trumpa in šefa kabineta Bele hiše Johna Kellyja prišle same pohvalne izjave. Trump je dejal, da jo bo zelo pogrešal. Ostal bo že brez četrtega direktorja ali direktorice za komunikacije, kar je rekord, s katerim bi se težko hvalil.

Hicksova je bila zelo nekonvencionalna direktorica za komunikacije, saj se je držala stran od novinarjev, po čemer je zelo podobna prvi dami ZDA Melanii Trump. V javnosti je spregovorila le enkrat in sicer decembra 2016, ko je na enem od zborovanj množici zaželela vesel božič.

Žalost ob njenem slovesu je izrazil tudi Trumpov odvetnik Tya Cobb, ki je dejal, da Hicksova pušča za seboj največjo praznino v Beli hiši doslej. Lepo izjavo ob slovesu je podala tudi Hicksova. "Ni besed, s katerimi bi ustrezno izrazila svojo hvaležnost predsedniku Trumpu," je sporočila in dodala, da mu želi vse najboljše.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je v sredo ponovno nenadoma odpovedala redno novinarsko konferenco, je kasneje izjavila, naj nihče ne poskuša razbrati iz tega odstopa, več kot je potrebno. Hicksova naj bi že nekaj časa razmišljala o odhodu.