Dvajset let kasneje

Kaj se je po škandalu z Weinsteinom spremenilo za Monico Lewinsky

T.L./STA
27. 2. 2018, 09.28
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 09.59
Deli članek:

Monica Lewinsky razmišlja o tem, da bi moral biti Clinton pametnejši oziroma bolj zadržan ob tem, ko mu je 20-letnica izražala oboževanje in pošiljala signale, da je pripravljena na vse.

Reuters
Monica Lewinsky

Nekdanja pripravnica v Beli hiši Monica Lewinsky je zaradi gibanja proti spolnemu nadlegovanju in napadom "jaz tudi" spremenila svoje razmišljanje o njenem razmerju s predsednikom ZDA Billom Clintonom, ki ga je doslej opredeljevala kot prostovoljnega oziroma sporazumnega.

Zaradi plazu obtožb o spolnih nadlegovanjih in napadih na ženske s strani mogočnih, slavnih, bogatih in vplivnih moških, Monica Lewinsky sedaj ponovno razmišlja o sebi in Clintonu, vendar dokončnega odgovora še ni našla. Je pa malce pomirjena, ker ni več sama.

Monica Lewinsky je o dogajanju pred desetletji napisala obsežen esej za marčevsko številko publikacije Vanity Fair, ki ga lahko v celoti preberete na povezavi v angleškem jeziku. Zapis je začela z naključnim srečanjem v New Yorku s posebnim preiskovalcem Kenom Starrom, ki se je trudil razkrivati nečednosti Clintonovih, vključno s preiskavo razmerja med Billom Clintonom in Monico Lewinsky. Starr je sicer v štirih letih preiskovanja zapravil 40 milijonov proračunskega denarja, le preiskava predsednikove afere z Monico pa je davkoplačevalce stala 6 milijonov dolarjev. V eseju je nato Monica nadaljevala z opisovanjem občutkov, ki jih je doživljala ob povsem naključnem srečanju s človekom, ki ji je, kot je zapisala, življenje spremenil v pekel, čeprav ga osebno v času preiskave afere nikoli ni srečala.  

Nič več sporazumno?

Razmerje, ki je bilo zanjo doslej sporazumno, v njenem razmišljanju ni upoštevalo dinamike konsenza. Dejstva namreč, da je bila mlada pripravnica, Clinton pa eden najmogočnejših moških na svetu.

Pot do konsenza naj bi bila posuta z neprimerno zlorabo oblasti, položaja in privilegija. Po domače povedano Lewinskyjeva šele sedaj razmišlja o tem, da bi moral biti Clinton pametnejši oziroma bolj zadržan ob tem, ko mu je 20-letnica izražala oboževanje in pošiljala signale, da je pripravljena na vse.

Lewinskyjeva je Clintona oralno spolno zadovoljevala sredi 90. let, ko so kongresni republikanci pod vodstvom Newta Gingricha prekinili financiranje vladnih agencij in je bila Bela hiša bolj ali manj prazna razen pripravnikov in pripravnic.

To je zaupala veliko starejši prijateljici iz Pentagona Lindi Tripp, ki je sovražila Clintona in je prenesla informacijo naprej po konservativnih kanalih. Prišla je do odvetnikov Paule Jones, ki je Clintona tožila za spolni napad, ti pa so predsednika ZDA ujeli na laži z vprašanjem, ali je imel spolne odnose z Lewinskyjevo.

Povsem se ni zlagal, saj je prosil najprej za definicijo spolnih odnosov in ta ni zajemala oralnih odnosov, nakar je Clinton pod prisego to zanikal. Njegova laž je potem prišla do posebnega tožilca Kena Starra, ki pa več let ni prišel nikamor s preiskavo Clintonovih zemljiških poslov v Arkansasu.

Clinton bi lahko razmerje zanikal do neskončnosti, saj je bila Lewinskyjeva na njegovi strani, prijateljica Trippova pa malce manj. Svetovala ji je namreč, naj ohrani modro obleko s sledovi predsedniškega semena, ker nikoli ne veš, kdaj lahko kaj pride prav. Ko je Clinton dobil obvestilo o obleki, se je začelo iskanje odpuščanja pri jezni soprogi in ameriški javnosti.

Glede Clintona ima Lewinskyjeva sedaj mešane občutke, ohranila pa je negativno mnenje o Kenu Starru kot o sluzastem pokroviteljskem hinavcu, ki ji je uničil življenje.

Prvič v življenju ga je srečala šele lani pozimi v New Yorku in jo je takoj odbil z odnosom nekje med stricem in nekom, ki ji vzbuja grozo. Lewinskyjeva piše, da jo je nenehno prijemal za roko in spraševal kako se počuti. "Kot da ga je skozi leta res skrbelo, kako mi je," je napisala in dodala, da je bilo srečanje sila neprijetno.