Zaključek

Olimpijski ogenj je ugasnil

J.P./STA
25. 2. 2018, 14.33
Posodobljeno: 25. 2. 2018, 14.38
Deli članek:

V Pjongčangu so se poslovili od letošnjih olimpijskih iger, ki jih je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach označil za igre novih obzorij.

STA
Nosilci zastav so v sredini olimpijskega stadiona sklenili krog, njihovi rojaki pa so se ob spremljavi glasbe in svetlobnih učinkov sprehodili okoli njih.

Zaključna slovesnost 23. olimpijskih iger se je začela z ognjemetom, vrhunec pa je bilo vkorakanje športnikov z vsega sveta, ki so se poslovili od občinstva. Slovensko zastavo je nosil smučar prostega sloga Filip Flisar.

Nosilci zastav so v sredini olimpijskega stadiona sklenili krog, njihovi rojaki pa so se ob spremljavi glasbe in svetlobnih učinkov sprehodili okoli njih. Po prihodu športnikov je nebo osvetlila podoba maskote letošnjih olimpijskih iger, tigra Sohoranga, ki se je nato oblikovala v veliko srce.

V Pjongčangu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Od 9. do 18. marca se bodo namreč v mestu merili še športniki invalidi na paraolimpijskih igrah.

Na tribunah sta zaključno slovesnost med drugim spremljali hčerka ameriškega predsednika Donalda Trumpa Ivanka in delegacija visokih severnokorejskih uradnikov, ki jo vodi general Kim Yong Chol.

Tradicionalno so na zaključni slovesnosti podelili tudi zadnja olimpijska odličja. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach in predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Gian Franco Kasper sta jih okoli vratu obesila najboljšim smučarskim tekačem in tekačicam na najdaljših preizkušnjah.

Moški so se preizkusili na 50-kilometrski preizkušnji, na kateri je slavil Finec Iivo Niskanen, v ženski konkurenci pa je z zlatom svoj doprinos k letošnji rekordni beri medalj Norvežanov dodala Marit Bjoergen.

Sledil je pester plesno-glasbeni program, nato pa sta gledalce nagovorila predsednik Moka Bach in vodja organizacijskega komiteja POCOG Lee Hee-beom. Prvi je izpostavil, da so letošnje olimpijske igre, ki so sicer trdno zasidrane v tradiciji, pokazale pot v prihodnost. Označil jih je za igre novih obzorij, na katerih so Korejci dokazali, da šport gradi mostove.

Izpostavil je tudi, da je bilo vpeljanih vrsto novosti, ki so namenjene novi generaciji. "Digitalna tehnologija je omogočila, da je igre videlo še več ljudi iz še več držav," je povedal in izpostavil tudi rekordno število sodelujočih nacionalnih olimpijskih komitejev na zimski olimpijadi. Organizatorjem se je zahvalil z besedami, da so srca gledalcev ogreli tudi v najnižjih temperaturah.

Vodja organizacijskega komiteja POCOG Lee Hee-beom je dodal, da bodo kljub slovesu spomini iz Pjongčanga še dolgo z njimi. Dejal je, da so tudi tokratne igre postregle s pravim olimpizmom.