Martin Selmayr

Zloglasni spin doktor na položaj generalnega sekretarja Evropske komisije

G.G./STA
21. 2. 2018, 12.56
Posodobljeno: 21. 2. 2018, 12.56
Deli članek:

47-letni Nemec Martin Selmayr je bil trenutno šef kabineta predsednika Evropske komisije Jeana-Claudeja Junckerja. Dvajset mesecev pred koncem mandata te komisije pa bo presedlal na najvišji položaj v administraciji komisije.

Profimedia
Pretkani Martin Selmayr.
Med dosedanjimi šestimi generalnimi sekretarji komisije je bilo pet moških in ženska; dva Nizozemca, dva Irca, Britanec in Francoz.

Novico, da je kolegij komisije Selmayrja imenoval za generalnega sekretarja, je na nepričakovani novinarski konferenci danes v Bruslju posredoval sam šef komisije Jean-Claude Juncker. Pojasnil je, da mu je sedanji generalni sekretar, Nizozemec Alexander Italianer, že ob prevzemu položaja leta 2015 povedal, da želi oditi 1. marca 2018, a da je doslej skrbno varoval to skrivnost. Večkrat je poudaril, kako čustven trenutek je to zanj. Nato je šef komisije obelodanil, da bo novi generalni sekretar Selmayr. Nemčevo imenovanje je utemeljil z argumenti, da je potreben nekdo, ki institucijo dobro pozna, saj bi sicer izgubili mesece za tranzicijo.

Profimedia
Juncker rad zganja norčije. Tako je uredil frizuro podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu. V ozadju se nasmiha Selmayr.

Selmayrjeva hiša iz kart

47-letni Selmayr, ki je po izobrazbi pravnik, bo sedmi generalni sekretar Evropske komisije in prvi Nemec na tem položaju. Komisiji se je pridružil leta 2004, najprej kot tiskovni predstavnik. Nato je leta 2010 postal vodja kabineta komisarke za pravosodje Viviane Reding, leta 2014 pa vodja Junckerjeve kampanje kot vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah.

Selmayr, ki je tako poskrbel za svojo prihodnost po Junckerjevem odhodu, buri duhove s svojimi delovnimi metodami, zaradi katerih ga evropski mediji primerjajo z Machiavellijem, Rasputinom in tudi s protagonistom Netflixove serije Hiša iz kart Frankom Underwoodom.

Selmayrja bo nasledila njegova sedanja namestnica, Španka Clara Martinez Alberola, ki bo tako postala prva ženska na položaju vodje kabineta predsednika komisije. Njen namestnik bo postal Richard Szostak, sedanji Junckerjev svetovalec o zunanjih zadevah poljsko-britanske narodnosti.