Šok na meji

Deček iz kovčka znova združen z očetom

S.R.
21. 2. 2018, 08.29
Posodobljeno: 21. 2. 2018, 08.32
Deli članek:

Srce parajoča zgodba iz leta 2015, ko so takrat 8-letnega dečka v kovčku iz Maroka poskušali pretihotapiti v špansko enklavo Ceuta, je dobila epilog.

Guarda Civil
To je pokazal rentgen.

Ministerio del Interior
Adou v kovčku.

Španska mejna policija je maja 2015 na meji med Marokom in špansko enklavo Ceuta opazila Maročanko, ki je v državo vlekla težak kovček. Zastrigli so z ušesi, jo ustavili in kovček pregledali z rentgensko napravo. Prizor na ekranu jih je naravnost šokiral, saj se jim je pred očmi prikazala silhueta otroka, zavitega v fetalni položaj.

»Ime mi je Adou,« jim je v francoščini povedal deček, ko so ga izvlekli iz kovčka. Adouja so nato predali očetu in materi iz Slonokoščene obale, ki sta ga čakala na španski strani meje, vendar so očeta Alija Ouattaro kmalu za tem aretirali. Špansko tožilstvo ga je zaradi nehumanega načina tihotapljenja želelo poslati za zapahe, vendar jo je včeraj odnesel le z manjšo denarno kaznijo. Tožilstvo namreč ni našlo dokazov, da je oče vedel, da ga bodo tihotapci stlačili v kovček, kar je na sodišču potrdil tudi zdaj 10-letni Adou, zato so mu naložili zgolj globo v višini 92 evrov.

Adou je na sodišče v Ceuti pripotoval iz predmestja Pariza, kjer zdaj živi s svojo materjo in sestro, medtem ko je njegov oče ves ta čas preživel v Španiji, ki je do zaključka sojenja ni smel zapustiti.

»Konec je, žena, hčerka, sin in tudi jaz lahko končno nadaljujemo z življenji, skupaj,« je dejal Ali.