Uspeh

Slovenska trta uspešno povezala Severno in Južno Korejo

STA/B.K.
20. 2. 2018, 16.25
Posodobljeno: 20. 2. 2018, 16.27
Deli članek:

V Seulu in Pjongjangu sta se uspešno prijeli potomki najstarejše vinske trte na svetu, ki ima svoj dom sicer v Mariboru. Potomki so posadili že lani. Kot so sporočili iz Združenja slovensko korejskega prijateljstva, pa upajo, da bosta trti že letos obrodili.

Bobo
Stara trta v Mariboru.

Združenje je sporočilo, da so izjemno ponosni, da so s posaditvijo potomk mariborske vinske trte pozitivno prispevali k umiritvi razmer na Korejskem polotoku.

V južnokorejski prestolnici Seul raste pred hostlom v lasti mesta, v severnokorejski prestolnici Pjongjang pa so jo iz previdnosti posadili v rastlinjaku in je pod stalnim nadzorom strokovnjakov.

V združenju upajo, da bo trta obrodila že v letošnjem letu in da bodo lahko v jeseni opravili trgatev na obeh straneh 38. vzporednika, ki že več kot pol stoletja ločuje korejski narod. Tako na jugu kot na severu so dogovorjeni, da bodo iz grozdja obeh potomk in morda s pomočjo kakšnega grozda iz Maribora pripravili skupno korejsko vino, ki bo simboliziralo željo po sodelovanju in miru na Korejskem polotoku.

Potomki so posadili konec lanskega leta v okviru projekta Najstarejša trta za mir in sožitje na Korejskem polotoku. Pri združenju so še ocenili, da je bila prav mariborska trta "pomemben kamen v mozaiku zbliževanja Severne in Južne Koreje".