Rožljanje z orožjem

Se bo Kurdom v boju s Turki pridružila sirska vojska?

S.R./STA
19. 2. 2018, 14.25
Posodobljeno: 19. 2. 2018, 14.35
Deli članek:

Kurdski uporniki na severozahodu Sirije so sklenili dogovor s sirsko vlado, v skladu s katerim bo slednja na območje poslala sirsko vojsko, da bi ustavili turško ofenzivo, se je izvedelo iz več kurdskih virov.

Profimedia
Sirska vlada dogovora še ni potrdila, so pa sirski mediji poročali, da naj bi provladne sile na območje prišle v nekaj urah.

Turčija, ki ima kurdske upornike za teroriste, je 20. januarja na svojih mejah v sirski regiji Afrin sprožila obsežno ofenzivo. Na območju sirske vojske ni, saj se je z večinsko kurdskega severa umaknila leta 2012, s tem pa odprla pot za vzpostavitev kurdskih oblasti. V primeru, da so kurdski uporniki in vlada v Damasku dejansko dosegli dogovor o napotitvi sirske vojske, bi to pomenilo, da bi se turška vojska lahko na območju spopadla tudi s sirsko vojsko, navaja britanski BBC.

Da je bil dogovor dosežen, je za agencijo Reuters potrdil visoki kurdski predstavnik Badran Jia Kurd. Povedal je tudi, da bi sirska vojska na območje Afrina lahko prišla v nekaj dneh, namestila pa bi se na nekaj obmejnih položajih. O dogovoru je poročala tudi medijska skupina iraških Kurdov Rudav, kot tudi tiskovna agencija, ki podpira sirske kurdske sile.

Reuters
Pripadniki kurdske milice YPG.

Sirska tiskovna agencija Sana je medtem danes poročala, da bodo "narodne enote v Afrin prispele v nekaj urah, da bi podprle prebivalce v boju proti napadom turškega režima." O sestavi teh "narodnih enot" ne poroča, niti ne omenja sirske vojske. V regijo naj bi prišle iz sosednjih krajev, ki so pod nadzorom sirske vojske.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusolgu je danes dejal, da Ankare ne moti, če bo sirska vlada svoje enote premaknila v Afrin, da bi ga "očistila kurdskih skrajnežev." Če pa namerava zaščititi tamkajšnjo kurdsko milico YPG, "potem Turčije in turške vojske ne more nihče ustaviti," je dejal v Amanu. Dodal je, da to velja za "Afrin, Manbidž in območje vzhodno od Evfrata."