Linda Wenzel

Znana usoda nemške najstnice, ki se je pridružila Islamski državi

J.P.
19. 2. 2018, 11.03
Posodobljeno: 19. 2. 2018, 11.42
Deli članek:

Imela je le 15 let, ko se je pridružila Islamski državi. Na preostanek svojega življenja je čakala v Bagdadu – grozila ji je smrtna kazen.

Twitter
Linda Wenzel malo po zajetju

Zdaj je znano: 17-letna Linda Wenzel bo naslednjih šest let preživela v Iraku za rešetkami, je včeraj presodilo iraško sodišče. Pet let je dobila zaradi pridružitve Islamski državi, eno leto pa zaradi nezakonitega vstopa v Irak.

Moralna policija

Obtožena je bila s še tremi drugimi Nemkami.

Šolarko je v Sirijo zvabil Čečen, ki ji je na dušo pihal preko spleta. Iz domačega Pulsnitza je poletela do Turčije, od tam pa pripotovala v Sirijo. Čečena je poročila preko telefona, umrl je v bitki za Mosul. Nemka je bila del »moralne policije«. Njene pripadnice so – v veliki meri je šlo za tuje džihadistke – patruljirale po ulicah zavzetih mest in med ženskami vzdrževale šeriatsko pravo. Kar med drugim pomeni, da so morale biti primerno oblečene in v moški družbi.

Uničeno življenje

Lani poleti so jo zajeli v Mosulu, po zajetju so jo premagale solze. Želi si domov, je takrat dejala in priznala, da si je uničila življenje. Pozneje v Bagdadu pa, da se ni nikoli borila za Islamsko državo in da po moževi smrti skorajda ni zapustila hiše v Mosulu.

Nemčija si prizadeva, da bi kazen odslužila doma.