Besede o združevanju Korej

VIDEO: Severnokorejca prišla in združila državi, ki sta tehnično v vojni

T.L./STA
14. 2. 2018, 09.53
Posodobljeno: 14. 2. 2018, 12.27
Deli članek:

Tektonski premiki v odnosu med državama: šport je očitno odstrl novo perspektivo v odnosih med Severno in Južno Korejo, saj so odnosi med državama, ki sta tehnično še v vojni, z vsakim nastopom bolj topli.

Profimedia
Ryom Tae-ok in Kim Ju-sik.

Umetnostna drsalca iz Severne Koreje Ryom Tae-ok in Kim Ju-sik na olimpijske igre v Pjongčang nista prišla po medaljo. Želela sta si končati kratki program v prvi 16-terici parov, kar omogoča napredovanje v dolgi program, ki bo na sporedu v četrtek. Ob glasnem spodbujanju 200 severnokorejskih navijačic jima je to tudi uspelo.

Sodniki so 19-letni Ryom Tae-ok in 25-letnemu Kim Ju-siku za izvrsten današnji nastop v kratkem programu športnih parov prisodili 69,40 točke, kar je njun osebni rekord in je zadoščalo za 11. mesto med 22 pari. Njuna dosedanja najvišja ocena je bila 65,25 točke.

Veliko pričakovanje gledalcev: iz izolacije na svetovni podij 

Ryomova in Kim prihajata iz najbolj izolirane države na svetu in gledalci so njun nastop nestrpno pričakovali. Na ledu sta se pojavila sproščena in samozavestna v usklajenih črnih hlačah ter črno-srebrnih majicah z bleščicami, da je bilo videti, kot da so to že njune pete olimpijske igre in ne šele prve.

"In zdaj: drsalca iz Demokratične ljudske republike Koreje," je zazvenelo iz zvočnikov, nato pa se je glas napovedovalca utopil v glasnih vzklikih navijačev iz obeh Korej - držav, ki sta tehnično še vedno v vojni.

Za glasbeno podlago sta izbrala instrumentalno različico skladbe skupine Beatles A day in the life v izvedbi kitarista Jeffa Becka, skupina približno 200 severnokorejskih navijačic v enakih rdečih uniformah in z rdečimi in belimi volnenimi kapami pa ju je glasno spodbujala. Pri tem so mahale tako z zastavo Severne Koreje kot tudi skupno zastavo obeh Korej, pod katero so na petkovi otvoritveni slovesnosti skupaj hodili športniki Severne in Južne Koreje.

"Resnično sva lahko čutila moč in energijo korejskih ljudi," je dejal Kim, preden sta drsalca pohitela mimo novinarjev, ne da bi se ustavila. Kljub temu sta bila očitno zelo vznemirjena zaradi nastopa. Ryomova je stekla v objem kanadskega trenerja Bruna Marcotteja in par je stal in stiskal pesti, medtem ko so se na semaforju prižigale ocene sodnikov.

"Mi smo eni ljudje, ki si delimo isto kri"

Toda preden so odšli, je Kim dejal, da jima je podpora gledalcev - tako severnokorejskih navijačic kot domačinov iz Južne Koreje - dala veliko spodbudo. "Ni bilo neugodja in zdaj, ko sva tekmovala, (lahko) vidimo, kako močni so naši korejski ljudje, ko smo skupaj," je dejal 25-letnik. "Mi smo eni ljudje, ki si delimo isto kri."

Zadovoljen je bil tudi trener. "Bodimo pošteni, sta 15. na svetu. To je res velik dosežek," je dejal o današnjem 11. mestu v kratkem programu. Na svetovnem prvenstvu v Helsinkih sta bila 15., če bi prišla med prvih 12, bi bilo vznemirljivo, je dodal.

Drsalca sta edina med 22 športniki iz Severne Koreje, ki sta se po športni plati kvalificirala za nastop na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, vsi preostali so prejeli posebno povabilo v okviru meddržavnega dogovora.