Obisk na Hrvaškem

Obilna večerja za srbskega predsednika, na strehah pa ostrostrelci

G.G.
13. 2. 2018, 10.35
Posodobljeno: 13. 2. 2018, 10.35
Deli članek:

Hrvaški in srbski mediji pozorno spremljajo obisk srbskega predsednika Aleksandra Vučića na Hrvaškem.

Profimedia
Aleksandar Vučić se je zahvalil Kolindi Grabar-Kitarović za prisrčen sprejem.

Vučića je na obisk povabila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je predsednika sosednje države gostila tudi na večerji. Ne delovni večerji je Vučiću za predjed ponudila šunko, pršut, kulen salamo, sir, šampinjone na žaru in piščančja jetrca. Obilna je bila tudi glavna jed: pečeni zajec, puran z mlinci in njoki, pester je bil nabor solat, vse skupaj pa sta zalivala z izbranimi vini.

Mamine modrosti

Po večerji je hrvaška predsednica povedala, da je slišala, da je v Srbiji najbolj pomembna dobra pogostitev. “Enako je pri nas. Moja mama je vedno poskrbela, da po obisku gostje niso odšli na ‘roštilj’,” so Kolindine nekoliko šaljive besede prenesli hrvaški mediji. V bolj resnem tonu se je Vučiću in njegovi delegaciji opravičila, če so med obiskom doživeli kakšno neprijetnost in dodala, da gre za nestrpnost manjšine, večina Hrvatov pa da si želi kar najboljših odnosov s Srbijo. Vučić je diplomatsko pohvalil gostitelje in hrvaško predsednico povabil na obisk v Beograd.

Že prej sta se predsednika Hrvaške in Srbije dotaknila resnejših tem. V skupni izjavi sta izpostavila, da se nista pogovarjala o "bremenih zgodovine" obeh držav, ampak sta poskusila iskati pot v prihodnost, ki bo zagotovila varnost in blaginjo vsem državljanom.

Profimedia

Različni pogledi na mejni spor

Vučić je med drugim izjavil, da imata državi popolnoma različna stališča, ko gre za reševanje spora o meji ob Donavi. Hrvaška vztraja pri katastrskih mejah, Srbija pa si prizadeva za sredinsko črto po strugi Donave. Zato je izpostavil, da bosta državi zahtevali pomoč mednarodnih sodnih in arbitražnih teles, če v dveh letih ne bosta uspeli dvostransko rešiti spora o meji, ker gre za eno ključnih odprtih vprašanj. Ne pričakuje pa, da bo Hrvaška ovirala srbska pristopna pogajanja z EU.

Obisk Srbov, ki živijo na Hrvaškem

Drugi dan obiska bo Vučić obiskal Srbe, ki živijo na Hrvaškem. Srbsko delegacijo vseskozi spremlja veliko število policistov in varnostnikov, na strehah po Zagrebu in drugih hrvaških mest pa so nameščeni tudi ostrostrelci.