Svet

Čudežno zdravilo, ki lahko ubije milijone

Mirko Vorkapić/Novice Svet24
9. 2. 2018, 20.00
Posodobljeno: 9. 2. 2018, 21.47
Deli članek:

Iz neizmerno strupene snovi botulin toksin, skladiščene na strogo varovani lokaciji, izdelujejo zdravilo proti staranju – botoks.

arhiv
Pomlajevalna industrija cveti. Vsako leto se vse več ljudi odloči za terapijo z botoksom.

V kraju Irvine v zvezni državi Kalifornija se nahaja skrivnosten kompleks, v njem pa laboratorij podjetja Allergan. Vstopiti v kompleks je več kot zahteven podvig. Najprej moraš podpisati izjavo o seznanjenosti s tem, da se od 18 do 36 ur po vstopu v zavarovane laboratorije, lahko razvijejo simptomi, kot so dvojni vid, težave z govorom, slabost v rokah in nogah ter ohromitev dihal. Po opravljanju prve formalnosti pa se začne nadzorovano prebijanje skozi labirint varnostnih zaprek. Prvi vhod varujejo vrata, ki jih odpira magnetna kartica, za tem sledijo nova vrata in vhodi s podobnimi varnostnimi postopki. Globoko v notranjosti kompleksa so okna z dvojnim steklom, še več steklenih pregrad in na koncu kovinske stene zaprtih delovnih postaj. Prav vsak kotiček je pod videonadzorom, ki ga v sobi, posuti z ekrani, izvajajo varnostniki. Zakaj je potrebna takšna previdnost?

Ogromen in nevaren biznis
Vsa ta varnostna kolobocija ne obstaja zaradi zaščite megapopularnega Allerganovega zdravila pred tekmeci, čeprav na letni ravni prinaša dobiček malo pod tremi milijardami dolarjev. Nadzor se vrši zato, ker gre za zdravilo, ki ljudem briše gube ter pomlajuje obraz, in hkrati za eno najbolj strupenih snovi, kar jih znanost pozna. Botoks namreč nastaja iz očiščenega botulinskega toksina, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum. Te bakterije se razvijajo v neustrezno konzervirani hrani. Botulinski toksin je tako močan, da že najmanjša količina snovi lahko zaduši človeka. Varnostne agencije snov smatrajo za eno od potencialno najbolj nevarnih bioterorističnih orožij. Podjetje Allergan mora zato ameriškemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni jamčiti, da ne pride do izgube niti najmanjše količine toksina, medtem ko ta potuje v proizvodni obrat na Irskem.

arhiv
Podjetje Allergan v svojem skrivnem laboratoriju skladišči uničujočo snov.

A ne gre samo za strup …
Botoks pa ima tudi nekaj zdravilnih učinkov in se ne uporablja zgolj za pomlajevanje obraza. V medicini so odobrili njegovo uporabo za devet različnih bolezenskih stanj. Med drugim ga uporabljajo proti kronični migreni, prekomerno aktivnemu sečnemu mehurju in hudim mišičnim krčem. Raziskujejo tudi njegovo učinkovitost pri zdravljenju depresije, seveda pa se širi njegova uporabnost v kozmetiki, predvsem pri odstranjevanju povešene kože na vratu.

arhiv
Direktor podjetja Bert Saunders napoveduje razširitev uporabe botoksa.