Svet

Merklova pozdravila odločitev SPD za veliko koalicijo

J.P./STA
21. 1. 2018, 19.12
Posodobljeno: 21. 1. 2018, 19.13
Deli članek:

Nemška kanclerka in voditeljica konservativne Unije (CDU/CSU) Angela Merkel je pozdravila odločitev socialdemokratov (SPD) za nadaljnje koalicijske pogovore. V Uniji si prizadevajo za stabilno vlado, je dejala, hkrati pa napovedala, da "vse čaka še veliko dela" pri oblikovanju nove vlade.

Profimedia
Napovedala je, da bodo med nadaljnjimi koalicijskimi usklajevanji morali razjasniti še kar nekaj zadev.

"Pot za pogajanja o koaliciji je prosta," je dejala Merklova pred srečanjem vodij njene Krščansko-demokratske unije (CDU). Pogajanja o novi vladi naj bi trajala še več tednov, je nakazala.

Napovedala je, da bodo med nadaljnjimi koalicijskimi usklajevanji morali razjasniti še kar nekaj zadev. Zato si želi čimprejšnjega začetka pogovorov, je dejala. Cilj je pa predvsem zagotovitev gospodarske stabilnosti v času digitalizacije in zagotavljanje socialne pravičnosti, je še dodala.

V SPD so se pred tem na kongresu v Bonnu s 56,4-odstotno večino delegatov odločili za vstop v uradna koalicijska pogajanja s CDU/CSU. Za je glasovalo 372 od 642 delegatov.

Glasovanje, ki so ga pozorno spremljali doma in po svetu, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tlakuje pot za poglobljena pogajanja, ki se bodo po pričakovanjih začela že prihodnji teden. Če bodo uspešna, bi Nemčija novo vlado lahko dobila do sredine marca, kar je približno pol leta po volitvah septembra lani.