Posmrtni šok

Neverjetno, a resnično, mrtva ženska rodila v krsti

S.R.
18. 1. 2018, 12.40
Posodobljeno: 18. 1. 2018, 12.44
Deli članek:

Šokirani vaščani že kričijo, da gre za čarovništvo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vasico Mthayisi v južnoafriški provinci Eastern Cape je pretresel nenavaden, a kot kaže ne nemogoč dogodek. 33-letna mati petih otrok Nomveliso Nomasonto Mdoyi je bila ob smrti v devetem mesecu nosečnosti. Kot je dejala njena 76-letna mati Mandzala Mdoyi, so se pri Nomveliso nenadoma pojavile težave z dihanjem, še bolj nenadno pa je nato umrla. A Nomveliso je imela še enega asa v rokavu, še bolj je namreč šokirala na dan pogreba deset dni po smrti, ko so osupli pogrebniki v krsti med njenimi nogami opazili mrtvorojenega otroka.

»Bili smo tako pretreseni in prestrašeni, da nismo uspeli preveriti niti dojenčkovega spola. To delo opravljam že dvajset let in še nikoli nisem slišal, da bi rodila mrtva ženska,« je pojasnil Fundile Makalana, lastnik pogrebne službe Lindokuhle. Medtem ko so vaščani prst že uperili v čarovništvo, je Mbikelwa Mpithi, ki govori v imenu družine, poudaril, da se bodo posvetovali tako s strokovnjaki s področja medicine kot lokalnimi vrači in zdravilci. »Ne moremo se usesti, prekrižati rok in se obnašati, kot da je vse normalno. O dogodku želimo izvedeti več,« pravi Mpithi.

Zgovorna je bila tudi mati pokojnice. »Najprej me je zelo prizdela njena prezgodnja smrt, nato pa sem doživela največji šok v svojem življenju, ko sem izvedela, da je v desetih dneh po smrti rodila. Kaj je to? Bog, spusti se na Zemljo in posreduj,« je opisala žalujoča mati, ki je pozvala vse »izobražence«, naj jim pojasnijo, kaj se je zgodilo, in vsaj nekoliko pomirijo strasti v vasi. »Za nas to ostaja uganka,« je dejal Mpithi. Nomveliso in njenega mrtvorojenega otroka so skupaj v veliki krsti sicer pokopali to soboto, kljub obtožbam o čarovništvu pa sta bila deležna povsem običajnega pogreba.

Redko, a ne prvič

Čeprav se zgodba zdi nenavadna, so o podobnih primerih, imenovanih »rojstvo v krsti«, poročali tudi drugje po svetu. Izvedenci pojasnjujejo, da je pojav sicer izjemno redek, a da lahko plini, ki nastanejo pri razkrajanju trupla, napihnjenost ter posledično krčenje in sproščanje mišic, iz trupla domnevno potisnejo tudi fetus. Zdravnik Patrick Hutchinson pravi, da je ta dogodek povsem naraven.