Dobrodelnost ali kraja?

VIDEO: Premražen deček, ki je ogrel ljudska srca, prejel le delček "svojega" denarja

S.R.
18. 1. 2018, 10.45
Posodobljeno: 18. 1. 2018, 10.51
Deli članek:

Dobrodelna organizacija je družini ubogega dečka z zamrznjeno pričesko izročila le delček zanj zbranega denarja.

Twitter
Wanga se je oprijel vzdevek "deček mraz".

8-letni Wang Fuman je osnovnošolec v kitajski provinci Yunnan, ki mu slabih pet kilometrov dolga pot v šolo vsak dan vzame dobro uro hoje. V zimskem mrazu je to zanj še posebej naporno. Pred nekaj tedni je svetovni splet pretresla njegova fotografija, ki jo je na družabnem omrežju objavila njegova zaskrbljena učiteljica. 

Na dan, ko je bila fotografija posneta, je zunaj stiskal mraz, termometer pa je domnevno kazal -9 stopinj Celzija. Kaj hitro se ga je prijel vzevek »deček mraz,« dobri ljudje pa so zanj rade volje odšteli kovanček ali dva. V malhi dobrodelne organizacije Zhaotong, ki je zanj in njegovo družino zbirala denar, se je hitro nabralo 500.000 juanov (dobrih 60.000 evrov), a so odgovorni pri organizacij povlekli kontroverzno potezo, ki je razdvojila javnost. Odločili so se, da revni družini dečka, ki je ogrel srca po svetu, namenijo pičlih 8000 juanov (približno 1000 evrov), preostanek pa razdelijo med ostale revne ali kako drugače uboge otroke v regiji.

Medtem ko mnogi soglašajo s to odločitvijo, saj bodo z denarjem tako pomagali več družinam, so drugi nad odločitvijo zgroženi, donacije so bile vendarle namenjene ubogemu Wangu. Chen Furong, vodja lokalnega urada za izobraževanje, je pojasnil, da so pristojni dečka s tem dejanjem želeli tudi obvarovati in mu omogočiti bolj »zdravo« okolje, v katerem bi odraščal. Dodal je, da je »bogatenje čez noč sprevržen način dobrodelnosti.«