Mobilna verzija
22:36 22. marec 2018

Na Dunaju množice proti desničarski vladi

STA/B.K.
12 Posodobljeno: 18:19 / 13.1.2018

Na ulicah Dunaja se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti novi desni avstrijski vladi. Organizatorji protesta vladi, ki jo sestavljajo konservativna ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Sebastiana Kurza in skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) očitajo rasistične, skrajno desne in neofašistične težnje.

dunaj protesti

Foto: Reuters

Po ocenah policije se je na ulicah zbralo kakšnih 20.000 ljudi, protest pa za zdaj poteka mirno. Organizatorji govorijo celo o 80.000 udeležencih.

"Naše države ne bodo zavzeli fašisti," je ob začetku zborovanja poudaril aktivist Platforme za človeško azilno politiko Michael Genner. Poleg omenjene platforme sta k protestom pozvali še združenji Ofenziva proti desnici in Platforma radikalna levica.

dunaj protesti2

Vodja svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache je dopoldne na tradicionalnem srečanju stranke ob začetku leta poudaril, da bo vladajoča koalicija ustavila nezakonito priseljevanje v Avstrijo. Ob tem je bil kritičen do odgovornih, ki so bili na oblasti med begunskim valom leta 2015, češ da so popolnoma odpovedali.

Značke: avstrija , dunaj

Vaš prispevek