Izdelovalec eskplozivnih naprav

Teroristu Ahmadu Sirijcu avstrijska država plačala letalsko karto

G.G.
13. 1. 2018, 11.55
Posodobljeno: 13. 1. 2018, 11.56
Deli članek:

Novinarja francoskega časnika L'Express sta razkrila, kako je izdelovalec bomb uporabljenih v terorističnih napadih v Parizu in Bruslju, potoval po Evropi.

Arhiv
Ahmad Alkhad je bil med glavnimi organizatorji terorističnih napadov v Parizu in Bruslju.

Ahmad Alkhad, poimenovan tudi Ahmad Sirijec, je leta 2015 v Evropsko unijo vstopil po t.i. Balkanski poti. V družbi dveh kolegov, tudi članov teroristične organizacije Islamska država, se je najprej z avtobusom iz Rake odpeljal do turškega Izmirja. 20. septembra je na čolnu polnem migrantov pristal v grškem otoku Leros. Takrat se je prvič lažno predstavil kot begunec in uporabil ponarejene dokumente. Čez tri dni je trojica prispela v Atene, nato pa so se prek Makedonije, Srbije in Madžarske odpravili proti Dunaju, kamor so prišli 28. septembra. Alkhad je ob vstopu v Avstrijo objavil celo selfi na facebooku. 2. oktobra so bili že v Münchnu, kjer so se prijavili kot prosilci za azil, ker prihajajo iz vojnega območja v Siriji, kar je bilo res.

Po nekaj dneh bivanja v nastanitvenem centru za begunce so se preselili v hotel v Ulmu, kjer so se srečali s Salahom Abdeslamom, ki je bil zadolžen za logistiko pri načrtovanju terorističnih napadov. Mimogrede, Abdeslam se ni razstrelil, kasneje so ga prijeli, sojenje v Bruslju pa naj bi se začelo čez nekaj tednov. Abdeslam je kolege džihadiste odpeljal v zloglasno bruseljsko četrt Molenbeek. Tam je začel Alkhad v miru izdelovati eksplozivne naprave, kot je kasneje potrdila policijska preiskava.

Pravočasna vrnitev

Še pred izvedbo krvavega terorističnega napada v Parizu je Alkhad z vlakom odpotoval proti domovini. Na madžarsko-srbski meji so ga ustavili. Razložil jim je, da je sirijski begunec, ki že leto in pol životari po Nemčiji, zdaj pa se hoče vrniti k hudo bolni materi, ki je ostala v begunskem taborišču v Turčiji.

Madžarski policisti so ga zadrževali šest dni, nato pa izpustili. 11. novembra, dva dni pred napadom v Parizu, ga je nek sirski državljan odpeljal na Dunaj. Za dunajsko humanitarno organizacijo je Alkhad pripravil drugačno, za tiste razmere težko preverljivo, a povsem verjetno zgodbo. V Siriji naj bi hišo njegovih sorodnikov uničila bomba, zato mora čim prej domov.

Reuters
Francoska policija pri lokalu v bližini dvorane Batacla, kjer so 13. novembra 2015 udarili teroristi.

V tistem obdobju so redki migranti prostovoljno želeli nazaj. Človekoljubna organizacija, avstrijski časniki ne poročajo katera, mu je organizirala let do Istanbula in naprej do Ankare, za popotnico pa so mu dali še 50 evrov. Od takrat se je za njim izgubila sled.

Po terorističnem napadu na bruseljskem letališču marca 2016 so preiskovalci našli prenosni računalnik. V enem od videoposnetkov samomorilski napadalc Alkhada sprašuje za navodila pri uporabi eksploziva. Na pasu z eksplozivom pa so našli tudi Alkhadove DNK sledi.